Росія приховала від ООН дані про більш ніж половину своїх військових витрат – ЗМІ

Новини
Фото: ТАСС

Росія подала в ООН істотно занижену інформацію про свої військові витрати, розкривши лише 42% витрат на Збройні сили та інші воєнізовані формування.

Про це повідомляє російське видання РБК, передає Центр журналістських розслідувань.

Згідно з даними, переданими Управлінню ООН з питань роззброєння (UNODA), військові витрати Россі в 2016 році скоротилися на 29% в порівнянні з 2015 роком і склали 2,1 трлн. рублів. Однак ці відомості не збігаються з розділом «Національна оборона» російського федерального бюджету, в якому йдеться про 3,8 трлн. рублів.

При цьому завідувач лабораторією військової економіки Інституту Гайдара Василь Зацепін розрахував, що військові витрати Росії склали майже 5 трлн. рублів, в які входять також «непрямі» витрати, що формально знаходяться в інших статтях бюджету.

Виходить, що відомості, представлені Росією в UNODA, можуть бути занижені більш ніж в два рази в порівнянні з тими, які потрібно було б надати за стандартом ООН.

Фото: rbc.ru

Розбіжності в звітах економіст пояснює тим, що багато військових витрат відносяться до закритих бюджетних витрат.

Також Зацепін зазначив, що витрати на особовий склад російських Збройних сил і воєнізованих структур в 2016 році зросли більш ніж в два рази, а витрати на закупівлі і будівництво скоротилися вчетверо.

Як пише видання, Стандарт ООН передбачає, що країни звітують про витрати на утримання свого військового складу, на операції і технічне обслуговування, закупівлі і створення озброєнь, дослідження і розробки. Під «військовими витратами» розуміються «всі фінансові ресурси, які держава витрачає на потреби і функції його збройних сил». ООН очікує, що відомості повинні бути «повними» і «вичерпними». У тому числі стандарт вимагає врахування поточних витрат, пов’язаних з минулою військовою діяльністю (наприклад, пенсії відставним військовим або витрати на утилізацію озброєння). За цією логікою військові витрати, які розраховуються для ООН, повинні розумітися максимально широко.

Фото: rbc.ru