Школи Херсонщини поступово переходять до навчання українською мовою

Новини

Школи Херсонської області готові поступово переходити до навчання державною мовою. У новому навчальному році 10 російськомовних навчальних закладів регіону вже набрали 415 дітей до перших класів з викладанням українською мовою.

Про це в середу, 30 серпня повідомив в ході засідання колегії Херсонської обласної державної адміністрації начальник управління освіти ОДА Євген Криницький, передає кореспондент Центра журналістських розслідувань.

«У межах виконання орієнтовного плану переходу російськомовних шкіл області на українську мову навчання, затвердженого наказом голови обласної адміністрації від 29 липня 2017 року №454, 10 загальноосвітніх навчальних закладів з російською мовою навчання здійснили набір 415 дітей до перших класів з викладанням виключно українською мовою. Це 7 шкіл Генічеського, 2 – Нижньосірогозького та 1 школа Великолепетиського районів. Так само в 5 школах області (4 в м.Херсон і 1 в м.Каховка) сформували класи, як з російським, так і з українською мовами навчання», – сказав Криницький.

Начальник управління освіти Херсонської ОДА Євген Криницький Фото: investigator.org.ua

Говорячи про наявність необхідної кількості підручників, він зазначив, що завдяки сприянню Інституту модернізації освіти, станом на 1 вересня 2017 року потреба в україномовних підручниках для перших класів задоволена на 100%.

Криницький додав, що також свій внесок у фінансування матеріальної бази шкіл Херсонщини вносять і органи місцевого самоврядування. Зокрема, Генічеська райрада виділила 198 тис. грн. на придбання навчальних посібників для першокласників.

Він зазначив, що з 1 вересня 2018 року на Херсонщині планується також частковий перехыд до навчання державною мовою і старших класів. На даний момент вже закуплено 125 тисяч підручників для 9-го класу, що становить 56% від необхідної кількості.