Набула чинності Угода про асоціацію між Україною та ЄС

Новини
Фото: president.gov.ua

Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом в п’ятницю, 1 вересня, набула чинності в повному обсязі.

Про це йдеться в інформації, опублікованій в Офіційному журналі ЄС, передає Центр журналістських розслідувань.

«Угода про асоціацію між Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами з одного боку та Україною з іншого, підписана в Брюсселі 21 березня 2014 і 27 червня 2014 року, вступає в силу з 1 вересня 2017 року відповідно до статті 486 (2) Угоди», – сказано в повідомленні.

Президент Петро Порошенко зявив, що 1 вересня 2017 року, як день, коли набула чинності Угода про асоціацію Україна-ЄС, «назавжди увійде в історію нашої сильної та незалежної України».

«Сьогодні в повному обсязі набуває чинності Угода про асоціацію між Україною та ЄС.
З 1 січня 2016 року у нас функціонує поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі з Євросоюзом … Відбулася історична зміна географічної структури українського експорту на користь збільшення його обсягів до країн ЄС. Це вже незворотні процеси інтеграції української економіки до ринку Євросоюзу», – написав Порошенко на своїй сторінці в Facebook.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на своїй сторінці в Facebook привітав громадян країни з вступом Угоди в силу.

«Вітаю усіх українців з новою віхою нашого шляху до ЄС! Сьогодні в повному обсязі набуває чинності Угода про асоціацію між Україною та ЄС. Це – надзвичайно важливий етап двосторонніх стосунків», – написав Гройсман.

При цьому він нагадав, що економічна частина Угоди – про зону вільної торгівлі – діє вже півтора року.

«Радий відмітити, що за цей час ЄС став головний торговельним партнером нашої країни. Наведу кілька цифр: наразі торгівля з країнами ЄС складає 41,1% від загального обсягу зовнішньої торгівлі товарами, а за перше півріччя 2017 року експорт товарів та послуг до ЄС зріс на 22,8% порівняно з аналогічним періодом 2016 року та склав $9,4 млрд. Маємо хороші результати, впевнено продовжуємо розвивати і поглиблювати співпрацю», – зазначив глава українського уряду.

Нагадаємо, 11 липня 2017 року Рада ЄС завершила ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною. Угода набуває чинності 1 вересня 2017 року, але більша її частина вже діє з 1 вересня 2014 року. З 1 січня 2016 року тимчасово застосовується її торгова частина, глибока і всеосяжна зона вільної торгівлі.