Литовський бізнес має намір розвивати альтернативну енергетику на Херсонщині

Новини

Підписання меморандуму про співпрацю в сфері альтернативної енергетики між Херсонською облдержадміністрацією, балтійською та українськими компаніями відбулося в рамках IV Балтійсько-Чорноморського економічного форуму, який проходить в Херсоні, передає кореспондент Центру журналістських розслідувань.

Меморандум з головою Херсонської ОДА підписали представники балтійської компанії Global Bod Group і двох українських товариств з обмеженою відповідальністю – «Група компаній Співдружність» та «Солітек-Україна». Підписання цього та інших меморандумів про співпрацю в економічній та соціальній сферах відбулося під час зустрічі керівництва області та міста з делегацією Литовської Республіки на чолі з головою Сейму Литви Вікторасом Пранцкетісом.

«Зелені технології активно просуваються на території Литви, і я думаю, що цей приклад буде хорошим досвідом для впровадження тут», – сказав Пранцкетіс, коментуючи підписання меморандуму.

Глава Сейму також вказав на символізм підписання документів про співпрацю з Херсонською областю 1 вересня – в день набуття чинності Угоди про асоціацію між ЄС і Україною.

Голова Сейму Литви Вікторас Пранцкієтіс і посол Литви в Україні Маріус Януконіс Фото: investigator.org.ua

«Приємно бачити які кроки робить Україна для свого утвердження як європейської держави. Ми завжди допомагали їй у цьому, бо самі пройшли через цей шлях, теж колись мали подібний старт … Досить символічно, що ми знаходимося тут в цей день, адже сьогодні набирає чинності Угода про асоціацію між Україною та ЄС, в тому числі і його частина про вільну торгівлю, що відкриває в майбутньому унікальну дорогу для співпраці», – зазначив він.

«Для Херсонщини візит, по суті, другої особи дружньої нам держави – знаменна подія. Та увага, яка приділяється нашій області сьогодні – яскравий приклад того, що Україна потрібна Європі, так само як і Європа Україні … Я впевнений, що курс, який взяла наша країна, завдяки Вашій підтримці ми будемо тримати і надалі», – відповів главі Сейму глава Херсонської ОДА Андрій Гордєєв.

Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв Фото: investigator.org.ua

Крім того, в ході форуму була досягнута ще низка домовленостей між Херсонською ОДА та литовськими компаніями в різних сферах соціально-економічного розвитку області.

За інформацією прес-служби ОДА, зокрема, були підписані меморандуми про співпрацю з UAB «Ramedas» (Литва) у сфері організації харчування в навчальних закладах. Також було підписано угоду між міським комунальним підприємством «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Херсон і Akcine Bendrove «Klaipedos vanduo» (Литва) про економічне, інвестиційне та виробниче співробітництво.

Крім того, було підписано угоду про співробітництво між комунальним закладом «Херсонська школа вищої спортивної майстерності» та громадською установою «Клайпедський веслувальний центр», а також угода про співробітництво між Херсонською обласною громадською організацією «Федерація зі стрільби з луку» і Литовським спортивним клубом зі стрільби з луку «ОДІСЕЙ».