Набув чинності указ про біометричний контроль для іноземців на кордоні України

Новини

Набув чинності указ президента України про введення з 2018 року на державному кордоні біометричного контролю для в’їзду в країну іноземців, в тому числі громадян Росії.

Текст документа опублікований в суботу, 2 вересня, в урядовій газеті «Урядовий кур’єр», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Підписаний 30 серпня 2017 року указ президента №256/2017 про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 10 липня 2017 року «Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, дотриманням ними правил перебування на території Україна» набирає чинності з дня його опублікування.

Документом Кабміну України доручено за участю СБУ в місячний термін забезпечити комплекс заходів щодо посилення контролю в’їзду та виїзду з України іноземців, включаючи громадян РФ, та осіб без громадянства, дотримання ними правил перебування на українській території.

Також уряду доручено вжити заходів щодо вдосконалення законодавства стосовно порядку реєстрації місця проживання/перебування в Україні іноземців, в тому числі громадян РФ, та осіб без громадянства, що походять з держав міграційного ризику або які в’їхали в Україну з території таких держав.

При цьому КМУ повинен оновити перелік держав міграційного ризику, зокрема внести в нього Російську Федерацію.

Уряду також доручено опрацювати у двомісячний термін питання щодо механізму і етапності впровадження попереднього електронного повідомлення іноземцями та особами без громадянства в’їзду в Україну, а також здійснення в’їзду в Україну та виїзду з неї іноземцями, в тому числі громадянами РФ, за закордонними паспортами, що містять безконтактний електронний носій .

Крім того, Кабмін повинен забезпечити початок функціонування з 1 січня 2018 року національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства, вирішивши питання необхідного ресурсного забезпечення фіксації біометричних даних іноземців, в тому числі громадян РФ, під час здійснення прикордонного контролю в пунктах пропуску через держкордон України і в контрольних пунктах в’їзду-виїзду.

Нагадаємо, 10 липня 2017 року на засіданні РНБО президент України Петро Порошенко повідомив про введення біометричного контролю для іноземних громадян, які перетинають український кордон. За словами глави держави, необхідний для впровадження нововведень пакет нормативно-правових документів вже підготовлений.

Секретар РНБО Олександр Турчинов, в свою чергу, анонсував впровадження механізму попередньої реєстрації громадян РФ, які планують в’їхати в Україну, зняття біометричних даних на кордоні, реєстрацію росіян в Україні за місцем їх тимчасового перебування, а також їх пересування по країні.