Фігуранту бахчисарайської справи «Хізб ут-Тахрір» продовжили арешт

Новини

Фігуранту бахчисарайської справи «Хізб ут-Тахрір» Ремзі Меметова продовжили до 12 листопада термін утримання під вартою. Таке рішення прийняла 8 вересня на закритому судовому засіданні суддя «Верховного суду» Криму Галина Редько.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Крим.Реаліі.

Як пояснив адвокат Меметова Сергій легості, суддя мотивувала свою відмову в проведенні відкритого засідання тим, що на минулих засіданнях слухачі порушували громадський порядок, а також «загостренням терористичної небезпеки» в Росії.

Прокурор з цього приводу заявив, що суд – «не кімната для побачень».

Суддя також відмовила захисту у задоволенні клопотання про голосному оголошенні свого рішення і про відвід прокурору. На цій підставі Меметов заявив відвід судді, проте його також залишили без задоволення.

Після цього підсудний заявив про своє небажання брати участь у цьому процесі, його видалили із залу суду.

Адвокат також заявляв клопотання про неприпустимість змісту Меметова в клітці, суд відхилив це клопотання.

Після цього прокурор зачитав стандартне формулювання з КПК Росії і попросив продовжити утримання Меметова під вартою на 2 місяці. Суддя задовольнила прохання прокурора.

12 травня 2016 року в Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків в будинках мусульман-кримських татар, а також в місцевому кафе. В результаті були затримані і звинувачені в тероризмі четверо бахчисарайців: Зеврі Абсеітов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров і Енвер Мамутов. Вони були затримані співробітниками ФСБ за підозрою в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», визнаної в Росії терористичною.