РФ продала частину акцій «Роснефти» китайцям

Новини

Китайська CEFC увійшла до складу акціонерів «Роснефти».

Про це заявив глава нафтової компанії Ігор Сечин, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на російський «Інтерфакс».

За словами Сечіна, CEFC викупила частину пакету у Glencore і катарського фонду. В результаті китайська організація стала власником 14,2% акцій «Роснефти». Акції продадуть за середньою ціною за останній місяць з надбавкою близько 16%.

«Для нас це серйозна подія, яка в цілому формує в остаточному вигляді акціонерну структуру нашої компанії», – заявив глава «Роснефти».

У катарського фонду QIA, таким чином, залишилося 4,7% акцій, а у Glencore – 0,5%. Сечін пояснив, що китайська компанія викуповує ту частину пакета акцій, під яку консорціум брав кредит.

«Останнім часом волатильність на фінансових ринках призвела до серйозної девальвації долара по відношенню до євро, і витрати на обслуговування цього кредиту стали досить серйозними. У зв’язку з цим консорціум QIA і Glencore вирішив знайти додаткового партнера, щоб забезпечити пряме володіння цими акціями без кредитного навантаження», – сказав Сєчін.

Про плани CEFC інвестувати в «Роснефть» у вересні писала Financial Times.

Співрозмовники газети також повідомляли, що китайська компанія також веде переговори з належить екс-голові «Роснефти» Едуарду Худайнатова «Независимой нафтогазовою компанією». На початку серпня співрозмовники Reuters припускали, що «Роснефть» може продати CEFC частку в ритейлі.

У червні китайська Beijing Gas Group Company Limited купила 20% акцій доньки «Роснефти» «Верхнечонскнефтегаз». Сума угоди тоді склала $ 1,1 млрд.

Ігор Сечин оголосив про продаж 19,5% акцій «Роснефти» 7 грудня 2016 року. Сума угоди склала € 10,2 млрд. Зараз 50% акцій належить дер