Кабмін спростив отримання і збільшив розмір соцвиплат переселенцям

Новини
Фото: rbc.ua

Кабмін України спростив порядок здійснення контролю за соціальними виплатами і збільшив їх розмір для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Зокрема, переселенці зможуть отримувати кошти в будь-якому банку України, а не тільки в державному Ощадбанку.

Відповідні норми передбачені в ухваленій урядом постанові, повідомив на своїй сторінці в Facebook міністр соціальної політики України Андрій Рева, передає Центр журналістських розслідувань.

Згідно з документом, підвищується розмір грошової допомоги особам з інвалідністю та граничний розмір загальної суми допомоги, що виплачується на сім’ю, до складу якої входять особи з інвалідністю.

Також постанова розширює коло ВПО, які мають право на отримання грошової допомоги, шляхом збільшення верхньої межі суми коштів, які можуть мати члени сім’ї переселенця на депозитному банківському рахунку і не втрачати право на отримання допомоги, з 10 до 25 кратного розміру прожиткового мінімуму.

Крім того, внутрішньо переміщеним особам надана можливість отримувати готівкові кошти та проводити безготівкові операції не тільки в Ощадбанку, а також в будь-яких банках на території, підконтрольній українській владі.

Також особи з інвалідністю I групи та особи, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, зможуть отримувати соцвиплати через Укрпошту за місцем проживання.

Документ врегулював питання обміну інформацією між Мінсоцполітики та Ощадбанком про одержувачів пенсій – внутрішньо переміщених осіб, і проходження ними фізичної ідентифікації в Ощадбанку.

Так, передбачено надання Ощадбанком інформації про одержувачів соціальних виплат, які пройшли фізичну ідентифікацію і дату її проведення, Мінсоцполітики в електронній формі через захищені канали зв’язку для внесення відповідної інформації до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО. При цьому, чергова перевірка переселенців, які пройшли фізичну ідентифікацію в Ощадбанку, інформація про яких внесена Єдину базу даних, проводитися не буде.

Крім того, будуть скасовані чергові перевірки для переселенців, які працюють в органах держвлади або місцевого самоврядування, які мають довідку з місця роботи про те, що вони знаходяться в відповідних трудових відносинах і умови їх роботи вимагають постійного перебування на підконтрольній українській владі території.

Також не будуть перевірятися військовослужбовці з числа ВПО, які захищають незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і беруть безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО, при наявності довідки з військової частини.

За даними Мінсоцполітики, станом на 11 вересня в Україні взято на облік 1 592 430 переселенців або 1 281 907 сімей з окупованих Донбасу і Криму.