Суд заарештував екс-міністра юстиції Лавриновича

Новини
Александр Лавринович біля Печерського райсуда Києва Фото: УНИАН

Печерський райсуд Києва в п’ятницю, 15 вересня, заарештував на два місяці екс-міністра юстиції України Олександра Лавриновича, який разом з колишнім президентом Віктором Януковичем підозрюється в діях, спрямованих на захоплення державної влади в 2010 році шляхом незаконної зміни Конституції України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію агентства Інтерфакс-Україна.

Таким чином суд задовольнив клопотання прокуратури, яка просила про арешт підозрюваного без будь-якої альтернативи, що передбачено осудними йому статтями про участь в захопленні держвлади в 2010 р.

Раніше департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури України відкрив кримінальне провадження та проводить досудове розслідування за підозрою Лавриновича у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.27, ч.1 ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) КК України.

6 вересня Генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що екс-президенту України Януковичу і екс-міністру юстиції Лавриновичу повідомлено про підозру у захопленні разом з іншими особами державної влади в Україні шляхом конституційного перевороту в 2010 році. Зокрема, Лавринович підозрюється в організації незаконного, без рішення Верховної Ради, зміни чинної Конституції України за допомогою внесення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів тексту Конституції України в редакції 1996 року і його офіційного опублікування.

Нагадаємо, в 2010 році Конституційний суд України повернув країну до президентсько-парламентської форми правління, повернувши президенту частину втрачених повноважень. Рішення Конституційного суду, по суті, ввело в дію Конституцію 1996 року. 1 жовтня 2010 року текст «нової Конституції» був опублікований у спецвипуску бюлетеня «Офіційний вісник України».