У Львові студенти готують марш на підтримку Чийгоза та інших політв’язнів Кремля

Влада

20 вересня у Львові пройде студентський «хід солідарності» з українськими політв’язнів Кремля.

Організатори розраховують привернути увагу до долі українців, яких переслідують російською владою, зокрема в окупованому Криму, передає Центр журналістських розслідувань.

«На цьому тижні був винесений вирок у справі Ахтема Чийгоза – 8 років за мирний проукраїнський протест. Ренат Параламов – ще один вкрадений співробітниками ФСБ і підданий катуванням кримчанин. Четвертий рік тривають репресії проти громадян України. Прийшов час і студентству висловити свою солідарність в боротьбі з російською машиною репресій», – зазначають організатори заходу.

Нагадаємо, як заявив адвокат Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань), громадяни України, у яких виникають проблеми з «правоохоронними органами» в окупованому Криму, повинні мати юридичну підтримку української держави. На сьогоднішній день вони борються зі свавіллям самостійно або за допомогою правозахисних організацій.

11 вересня в окупованому Криму так званий «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму РФ. 

Президент України Петро Порошенко заявив, що винесений в окупованому Криму вирок Ахтему Чийгоз стане черговим вироком Росії, яку ООН визнала окупантом. У МЗС назвали вирок «фарсом» і новим злочином окупантів.

Правозахисники заявляють, що винесений «Верховним судом Криму» вирок Ахтему Чийгозу грубо порушує Європейську конвенцію з прав людини і є закономірним продовженням репресивної політики, якої дотримувалася окупаційна влада в «справі 26 лютого».

Євросоюз закликав РФ негайно звільнити Ахтема Чийгоза і всіх незаконно затриманих в окупованому Криму і в Росії громадян України.

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер зявила, що РФ в порушення міжнародного права засудила в Криму Ахтема Чийгоза за російським законодавством за події, які відбувалися до окупації півострова.

МЗС Туреччини назвало несправедливим вирок, винесений в окупованому Криму Ахтему Чийгоз, і сподівається на його звільнення.