Парубій підписав закон про освіту: в Держдумі РФ заявили про «насильницьку українізацію»

Новини

Спікер парламенту Андрій Парубій підписав закон “Про освіту”, прийнятий Верховною Радою 5 вересня.

“Сьогодні ми даємо старт якого є фундаментальна реформа. Ми проводимо освітню реформу, і ми створюємо нову українську школу”, – сказав Парубій на брифінгу, передає Центр журналістських розслідувань.

Спікер парламенту нагадав про те, відповідно до закону, викладання в українських школах буде вестися державною мовою, “як у всьому європейському просторі, як у всіх цивілізованих країнах”.

“Надається право на навчання рідною мовою та членам національних меншин і корінних народів, але мова навчання в українських державних школах буде державним”, – додав Парубій.

Він повідомив, що підписаний ним закон документ вже у вівторок буде переданий в на підпис президенту України.

У Держдумі РФ підготували заяву, в якій назвали новий закон України про освіту “актом насильницької українізації”.

Про це пише “РИА Новости” з посиланням на проект постанови в електронній базі нижньої палати парламенту.

“У Державній Думі Федеральних Зборів РФ добре розуміють, що так звана реформа освіти на Україні спрямована своїм вістрям насамперед на знищення залишків навчання російською мовою і переслідує кінцевою метою повну асиміляцію російського населення України”, – обурюються в законодавчому органі.

“Продовжуючи колишню лінію в мовному питанні, влади України знову провокують ситуацію і відтворюють причини, що стали відправною точкою для розвитку конфлікту, а потім і громадянської війни на сході України”, – йдеться в тексті заяви.

Після прийняття депутати Держдуми планують направити свою заяву в Міжпарламентську Асамблею держав-учасниць СНД, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співпраці в Європі, Державні збори Угорщини, Парламент Республіки Молдова, Народні збори Республіки Польща, Парламент Румунії, а також в Верховну Раду України.

5 вересня Верховна Рада схвалила в другому читанні закон “Про освіту”. Згідно ст. 7 закону, починаючи з 1 вересня 2018 року дошкільна і початкова освіта діти можуть отримувати мовою нацменшини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову.

З 5-го класу діти починатимуть навчатися державною мовою, а мова національної меншини вивчати як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, то на ньому можливо викладання однієї або декількох дисциплін. Для дітей, які зараз навчаються мовами нацменшин, передбачений перехідний період до 1 вересня 2020 року. Ці діти будуть здобувати середню освіту з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою, а з 2020 року повинні перейти на навчання державною мовою.