СБУ розслідує незаконний захід в порти Криму ще трьох суден

Новини

СБУ розслідує незаконний захід в закриті України порти окупованого Криму ще трьох іноземних судів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, передає Центр журналістських розслідувань.

У відомстві зазначили, що в серпні і вересні цього року три вантажних судна порушили заборону на захід у кримські порти – Ramzi під прапором Того (прибуло до Феодосії з Туреччини), Nadalina під прапором Сьєрра-Леоне (прибуло до Феодосії з Лівії) і Alianca під прапором Того (прибуло до Севастополя з Туреччини).

З приводу цих фактів міністерство звернулося до Генпрокуратури, прокуратури АР Крим та Службу безпеки.

“Згідно з наданою СБУ інформації, всі подібні факти будуть долучені до матеріалів об’єднаного досудового розслідування за фактом вчинення злочинів, передбачених ч. 1,2 ст. 332-1 (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) і ст. 111 КК (держзрада) “, – зазначили у відомстві.

У липні 2017 року прокурора АР Крим Гюндуз Мамедов повідомив, що правоохоронці розслідують незаконний захід в порти окупованого півострова понад 600 суден.

Раніше повідомлялося, що в закриті України порти окупованого Криму в серпні 2017 року заходили 34 вантажних іноземних судна.

Як повідомлялося, в липні 2014 року Україна офіційно закрила порти Криму для міжнародного судноплавства. Крім того, в Кримінальний кодекс України внесена стаття 332-1 про порушення правил в’їзду на тимчасово окуповану територію України. Згідно з цим законодавчим актом, члени екіпажу судна, що прибувають на його борту в Крим, потрапляють під адміністративну та кримінальну відповідальність перед Україною за незаконний груповий перетин кордону та порушення порядку в’їзду на окуповану територію.

Прокуратура АРК відкрила кримінальні провадження і розслідує понад 600 фактів незаконних заходів суден в закриті Україною порти окупованого Криму.