У херсонські ВУЗи вступили 70 абітурієнтів з Криму

Новини
Начальник управління освіти Херсонської ОДА Євген Криницький Фото: investigator.org.ua

За попередніми підсумками вступної компанії 2017 року, у вищі навчальні заклади Херсона вступило 70 абітурієнтів з тимчасово окупованого Криму, що майже в два рази більше, ніж в минулому році.

Про це в понеділок, 25 вересня, повідомив начальник відділу освіти Херсонської облдержадміністрації Євген Криницький на брифінгу в Херсоні, передає кореспондент Центр журналістських розслідувань.

«На сьогоднішній момент у нас навчається 167 дітей з Криму за різними формами навчання – це і екстернатна форма і вступ через ЗНО і завдяки програмі «Крим – Україна». За сприяння 4-х центрів «Крим – Україна» 70 абітурієнтів з тимчасово окупованої території у цьому році стануть студентами. Це майже в два рази більше, ніж на цей же період в минулому році», – сказав Криницький.

Крім того, додав він, завдяки програмі здобуття середньої освіти для дітей з Криму, в Херсонській області на базі шкіл відкриті центри для екстернатною навчання. У 2017 році в них кримчанам було видано 212 атестатів про повну загальну освіту і 86 – про базову середню освіту.

Підвищення інтересу кримських абітурієнтів до здобуття вищої освіти у вищих навчальних закладах на материковій частині України Криницький пояснює тим, що діючі на півострові вищі навчальні заклади не визнаються у світі, а їхні випускники в подальшому не можуть влаштуватися на роботу, маючи диплом, отриманий в окупованому Криму.

При цьому начальник управління освіти Херсонської ОДА зазначив, що «самопроголошена влада Криму всіляко намагається зменшити відтік абітурієнтів з території півострова». «Ведеться політика, спрямована на дезінформацію. Розповідаються історії про відправку кримчан, які виявили бажання навчатися в Україні в зону АТО, а також розпускаються чутки про низьку якість херсонських ВУЗів», – зазначив він.

Як повідомлялось, українська влада, завдяки впливу громадських організацій, поступово розширює можливості кримчанам для отримання вищої освіти на вільній території. У Києві відновив роботу Таврійський національний університет ім.Вернадського, кількість студентів якого за рік виросла у  100 разів. З минулого року діє програма фонду «Відкрита політика», який через мережу освітніх центрів допомагає абітурієнтам із Криму за спрощеною процедурою вступити до 12 вузів у семи містах України. Нинішня вступна кампанія виявила нову тенденцію – за кримських абітурієнтів розпочалась справжня конкуренція. Подробіці читаєте в матеріалі Центра «Освітній коридор для кримчан».