Угорщина має намір блокувати зближення України і ЄС через закон про освіту

Новини

Угорщина блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення з Україною через підписаний президентом Петром Порошенко новий закон «Про освіту», який підвищує роль державної мови в освітньому процесі.

Про це рішення угорського уряду повідомив у вівторок, 26 вересня, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Європейська правда.

«Ми можемо гарантувати, що це боляче вдарить по майбутньому України», – сказав Сіярто.

Він назвав «ганебним», рішення українського президента підписати закон, незважаючи на прохання Угорщини цього не робити.

Як вказується на офіційному сайті угорського МЗС, Сіярто також сказав про те, що Порошенко декларував прагнення України бути ближчою до Європи, але рішення про підписання закону є «далеким від Європи, адже був зроблений величезний крок у зворотному напрямку».

Також в повідомленні зазначається, що Україна «може забути про інтеграцію в Європу».

«Угорщина блокуватиме будь-які ініціативи, вигідні Україні, в міжнародних організаціях, особливо в ЄС», – заявив глава МЗС Угорщини.

Як повідомлялось, 25 вересня президент України Петро Порошенко підписав закон про освіту, ухвалений Верховною Радою 5 вересня, який підвищує роль державної мови в освітньому процесі. За його словами, закон дозволить провести глибоку всеосяжну освітню реформу, яка підвищить якість освіти і конкурентоспроможність молодого покоління на ринку праці.

Президент також підкреслив, що закон підвищує роль державної української мови в освітньому процесі. Закон забезпечує рівні можливості для всіх, оскільки гарантує кожному випускнику високий рівень володіння мовою, необхідний для успішної кар’єри в Україні. В той же час порошенко вказав на важливість неухильного дотримання при отриманні освіти гуманітарних прав національних меншин, які проживають в Україні.

Законом вводиться 12-річна середню освіту в Україні. Мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська. Відповідно до закону, починаючи з 1 вересня 2018 року дошкільну і початкову освіта представники нацменшин можуть отримувати мовою нацменшини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову. З 5-го класу представники нацменшин будуть починати вчитися державною мовою, а мову національної меншини вивчати як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, то на ньому можливо викладання однієї або декількох дисциплін. Для дітей, які зараз навчаються на мовах нацменшин, передбачений перехідний період до 1 вересня 2020 року.

Раніше Болгарія, Греція, Румунія і Угорщина закликали Україну не вводити в дію положення закону про освіту щодо мови навчання. Вони виступили проти навчання в українських школах тільки державною мовою.