Меджліс вимагатиме заборони діяльності російських організацій в Україні – Чубаров

Новини
Народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров Фото: investigator.org.ua

Меджліс кримськотатарського народу має намір найближчим часом вимагати припинення діяльності російський організацій на території України, включаючи представництва «Россотрудничества».

Про це заявив глава Меджлісу, народний депутат Рефат Чубаров, на прес-конференції в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«Наступного тижня я буду ставити перед моїми колегами питання – а що у нас тут, в Україні, робить «Россотрудничество» та афілійовані з ним організації? Чому у нас присутні російські організації, чому ми не можемо їх просто закрити законом або іншими рішеннями? Це, до речі, питання до Міністерства закордонних справ », – сказав Чубаров.

За його словами, найближчим часом Меджліс оголосить про свої нові ініціативи і проситиме уряд України їх підтримати.

«Якщо не будемо знаходити (підтримку уряду – ред.), будемо просити її у політиків. «Россотрудничество» Росії в Україні має бути закрите. Невже це комусь не зрозуміло? Будь-які російські державні структури, які працюють на українській території, не мають на це право. Це не зрозуміло?», – зазначив Чубаров.

Нагадаємо, 19 вересня народний депутат Ірина Фріз повідомила, що на розгляд Верховної Ради планують винести законопроект про денонсацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів від 1998 року, на підставі якого в Україні діють російські організації .

Вона також зазначила, що російське федеральне агентство «Росспівробітництво» має бути внесено до списку санкцій, як організація, яка створює загрозу національній безпеці України.

Про методи і виконавців концепції «м’якої сили» Росії в Україні – представництво «Россотрудничества» і фонд «Русский мир» – читайте в розслідуваннях Центру журналістських розслідувань для програми Слідство.інфо «М’яка сила» і «Резиденти».