Брат Королевської розширює бізнес у Криму: «Кримтеплиця», полювання і Газманов у партнерах

Новини
Наталия и Константин Королевские

Брат народної депутатки України від Опозиційного блоку Наталії Королевської Костянтин Королевський, який раніше займав посади в урядах Москви і РФ і звинувачувався у шахрайстві, розширює свій бізнес в окупованому Криму. У анексованих АР Крим і Севастополі зареєстровано понад півтора десятка компаній, заснованих ним і його дружиною Світланою. Серед кримських придбань – частка в “Кримтеплиці”, два мисливських господарства і парфумерний бізнес зі співаком Олегом Газмановим.

Фірми, засновані Костянтином і Світланою Королівськими, мають види діяльності в аграрній, туристичній, готельній, переробній сферах, а також мисливські господарства, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Раніше було відомо про діяльність лише трьох із них. Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, ТОВ “Азбука Криму”, в якій Костянтину Королевському належить частка у 18%, минулого року мало намір будувати пляжний комплекс “Мрія” у Масандрі. Проект з бюджетом у 18 мільйонів рублів передбачає реконструкцію пляжу пансіонату “Донбас” і будівництво багаторівневого розважального комплексу.

Цього тижня стало відомо, що ТОВ «Азбука туризму», співзасновником якої є Костянтин Королевський, просить “владу” Севастополя про виділення під проект екологічного туризму 39 га на узбережжі і в лісовій зоні. За інформацією севастопольських ЗМІ, в “уряді” міста відбулося закрите обговорення пріоритетних проектів, на якому російський “губернатор” Севастополя Дмітрій Овсянніков закликав “грамотно експлуатувати” природні об’єкти і “залучати їх якось в обіг”, щоб мешканці змогли відвідувати закриті нині місця.

За інформацією інформагентства НТС, «залучати в обіг» москвичі збираються дійсно знакові для севастопольців місця: в лісовій зоні це Скельская печера, Торопова дача, Суха річка, Сухий струмок, Алсу і вольєр на мисі Айя; в прибережній зоні – Інжир, район Золотого пляжу, район Срібного пляжу, Батіліман, мис Сарич і Учкуєвка. «Залучати в обіг» збираються також панорамні об’єкти Куш-Кая і так званий «Храм сонця» (скелі Тишлар на горі Ільяс-Кая).

Засновниками ТОВ «Азбука туризму», крім Костянтина Королевського (25%) також є Євгенія Скибинская (25%) і Павєл Сирцев(50%).

Сирцев і дружина Королевського Світлана також є засновниками ТОВ «Орлинівське мисливське господарство» (частки в 49 і 5% відповідно), діяльність якого перевіряється в зв’язку зі скандалом з огорожею 450 га в районі мису Айя, що частково захопила територію заказника.

За даними російського держреєстру юросіб (ЕГРЮЛ), за роки незаконної анексії Костянтин і Світлана Королевські зареєстрували в Криму щонайменше 16 компаній, що ведуть діяльність в аграрній, туристичній, готельній та переробній сферах, а також мисливські господарства.

Королівський має істотну частку в групі компаній, пов’язаних з найбільшим виробником тепличних і грунтових овочів на півострові – “Кримтеплиця”. 70% ТОВ “Кримтеплиця” належить батькові і синові Васильєвим (батько, Олександр Васильєв звинувачений в державній зраді як колишній депутат ВР Криму, який голосував за “референдум”), а решта 30% московському ТОВ “Югагроинвест”, що повністю належить Костянтину Королевському.

У селі Молодіжному Сімферопольського району, де і знаходиться “Кримтеплиця”, за участю “Югароинвест” зареєстровано ще дві компанії: “АТД Кримтеплиця” (50/50 з Олександром Васильєвим) і “Крим-Агроінвест” (в рівних частках з Васильєвим і підмосковними “Дмитровскими овощами”). Королевський разом з ТОВ “Кримтеплиця” заснували також севастопольське ТОВ “КТР”, яке займається вирощуванням овочів, баштанних, коренеплідних, грибів і трюфелів.

Попутно Костянтин Королівський “зайшов” і в футбольний клуб “Кримтеплиця”, ставши його віце-президентом.

У Севастополі також зареєстровані ТОВ “Ай-Я” і“Азбука туризму”. Ще одне зосередження аграрних фірм за участі Королевських знаходиться в Бахчисарайському районі,  в селі Тургеневка. Це товариства з обмеженою відповідальністю: “Персики Бахчисарая”, “Агрофірма Тургенєвська”, “Мисливське господарство Дружба”, “Бахчисарайська плодоовочева база”. У селі Самохвалово цього ж району зареєстровано ТОВ “Фруктовий парк Криму”, основним видом діяльності якого зазначено вирощування зернових, зернобобових та олійних культур. У Красногрвардійському районі – ТОВ “Час” з основним видом діяльності вирощування винограду. У Сімферополі також є ТОВ “Таврида Агрогруп” (виробництво сокової продукції з фруктів і овочів), де Королевському належить частка у 75%.

В Ялті Костянтин Королевський як співзасновник числиться в ТОВ “Азбука Криму”, “Висота”, “Нікітський біологічні системи” (НБС).

Партнером у останній є співак Олег Газманов. Основним видом економічної діяльності “НБС” у реєстрі вказано виробництво парфумерних та косметичних засобів. Ймовірно, фірма Газманова-Королевського “сіла” на експропрійований РФ під час анексії Нікітський ботанічний сад – науковий центр Академії аграрних наук України. Сполучною ланкою в схемі служить директор “НБС” Олександр Якубовський, який є засновником трьох фірм, пов’язаних із знаменитим Нікітським садом, який після анексії називають “Федеральна державна бюджетна установа науки “Ордена Трудового Червоного прапора Нікітський ботанічний сад – Національний науковий центр РАН”.

Разом з ним Якубовський і ще одна його компанія “Інтер-Крим” заснували ТОВ “Нікітський Сувенір Плюс” (раніше було ще й ТОВ “Нікітський сувенір”). І ще одні “біологічні системи -“Південні” (ЮБС), Якубовський заснував разом з Костянтином і Світланою Королевськими. Ця фірма також заявила основним видом діяльності виробництво парфумерних та косметичних засобів.

Костянтин Королевський народився на Луганщині, кар”єру зробив у Росії. У 2012 році потрапив під слідство у кримінальній справі, пов’язаній з його роботою в уряді Москви. Він звинувачувався у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 159 КК РФ (шахрайство) та ч. 3 ст. 286 КК РФ (перевищення посадових повноважень), скоєних ним на посаді заступника голови департаменту містобудівної політики, розвитку та реконструкції Москви. Королевський, за версією слідства, був причетний до махінацій у процесі реалізації цільової програми будівництва гаражів-стоянок в Москві. З червня 2010 по червень 2011 р Костянтин Королевський обіймав посаду заступника міністра регіонального розвитку РФ в уряді Владіміра Путіна.

За інформацією екс-народного депутата України від Партії регіонів Володимира Ландика, в лютому 2014 року Костянтин Королівський і радник президента Росії Сергій Глазьєв зустрічалися з керівником фракції ПР Олександром Єфремовим в його новому будинку, щоб обговорити, як ділити активи після повалення української влади в Луганську. “” Там вони розподіляли, кому що дістанеться, коли буде введення російських військ, вони поділили, що заберуть у Ландика, а кому – шахти, кому – заводи “, – заявив Ландик виданню LIGA.net