Лутковська запропонувала омбудсмену Росії разом відвідати українських політв’язнів в РФ

Новини
Омбудсмены РФ и Украины Татьяна Москалькова и Валерия Лутковская Фото: Sputnik

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська запропонувала омбудсмену РФ Тетяні Москалькової провести спільний моніторинговий візит до українських політв’язнів, які утримуються в російських в’язницях і СІЗО.

Про це повідомляється на офіційній сторінці омбудсмена України в Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з ініціативою організувати спільний візит для особистої зустрічі з Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком, Романом Сущенком, Миколою Карпюком, Станіславом Клихом, Павлом Грибом та іншими громадянами України, які перебувають в місцях несвободи на території Російської Федерації», – йдеться в повідомленні.

У своєму листі російському омбудсмену Лутковська нагадала, що їх спільний моніторинговий візит в СІЗО Сімферополя в окупованому Криму і СІЗО Миколаєва на материковій частині України «був позитивно сприйнятий представниками громадських, правозахисних і міжнародних організацій».

«Висока оцінка наших спільних зусиль у сфері захисту прав громадян обох держав свідчить про існування суспільного запиту на подальший розвиток і зміцнення такої форми практичної взаємодії», – зазначила Лутковська.

Зі свого боку, український омбудсмен запропонувала російській колезі здійснити спільний візит до пенітенціарних установ України з метою моніторингу дотримання прав громадян РФ, які перебувають в них. Зокрема, відвідати взятого в полон українськими військовими російського контрактника Віктора Агєєва, який знаходиться в Старобільському СІЗО Луганській області, в інтересах якого з липня 2017 року триває провадження Уповноваженого і щодо дотримання прав якого до Лутковської звернулася його мати.

«Таким чином, ми зможемо розвинути практику взаємних спільних моніторингових візитів до місць несвободи з метою вивчення стану дотримання прав громадян обох держав в цих установах, а також інформування суспільства про дотримання прав людини», – зазначила Лутковська.

Як повідомлялося, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Сенцов відбував покарання в колонії суворого режиму в Республіці Саха (РФ).

9 вересня Рада правозахисників Іркутської області з посиланням на членів Громадської спостережної комісії повідомила, що Олега Сенцова етапували з колонії в Якутську в СІЗО-1 Іркутська. 12 вересня українського режисера етапували з СІЗО Іркутська до Челябінська.

23 вересня адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що Сенцова етапують і його місцезнаходження невідоме.

24 червня 2017 року українські військові в зоні проведення АТО затримали військовослужбовця-контрактника РФ Віктора Агєєва. Зараз він знаходиться в СІЗО в Старобільську Луганської області. Міноборони РФ спростовує інформацію, що Агєєв є військовослужбовцем і заявляє, що він дійсно служив у ЗС РФ, але в 2016 році звільнився в запас і на службу по контракту не зараховувався.