Окупаційна влада відбере у власників близько 300 ділянок в Балаклаві

Новини

В окупованій Балаклаві місцеві “влади” збираються вилучити близько трьохсот ділянок у громадян в районі бухти. А в усьому районі кількість землі, яку хоче відсудити “уряд” Севастополя, досягає декількох тисяч.

Про це повідомила керівник пріоритетного проекту Марія Литовко, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на місцеве видання “Примітки”.

За її словами, в уряду з’являється нова інформація про шахрайські дії і спробах зробити підробку документів.

“У нас є відповідні документи в правоохоронних органах. Крім цивільних судів, де ми говоримо про те, що, наприклад, передана територія, яка не була реалізована за призначенням в рамках договору оренди. Йде розірвання договору оренди. Це, напевно, один з найбільш простих випадків. Однак є факти, які говорять про спробу або при переході (анексії Криму Росією, – ред.), або за кілька років до вступу в РФ перевести об’єкти, які були державними, на приватна особа”, – сказала вона.

“Це питання вимагає як відповідної роботи правоохоронних органів, так і в якійсь частині судових рішень. Це кілька тисяч судів по всій Балаклаві, в районі бухти це близько трьохсот судових справ. Це тільки одна з маленьких Толік того, що нами планується зробити. У нас не багато ключових завдань на цей рік, ось майнові питання – це одна з ключових заду”, – сказала Литовко.

За її словами, нібито нові і нові заяви про порушення землекористування від уряду подаються до сих пір. Працює ДІЗО, Земконтроль проводить перевірки і виявляє порушення. Якщо їх не усувають вчасно, то влада йде в суд.

Литовко повідомила, що давній проект перетворення Балаклави від власника Вадима Новинського (народний депутат України, – ред.), відомий під ім’ям “Балаклава грін”, не має відношення до планів “уряду”.

“Згідно з новою концепцією, ніякої елітної забудови в бухті не припускав, запевняє Литовко. На місці дробильної фабрики рудоуправління буде громадська зона, імовірно вона займе 7 га. Також влада планує там створення великої перехоплює паркування. Набережна Балаклави повинна стати пішохідною, можливо там будуть зроблені велосипедні доріжки. Крім того, на березі бухти планується побудувати окрему будівлю пункту перетину державного кордону РФ. Для зручності яхтсменів, в одній будівлі будуть розташовуватися по ранічнікі, митники, рятувальники і адміністратори яхтової марини”, – цитує Литовко видання.

У концепцію розвитку Балаклави включено також розвиток Великої Севастопольської стежки, виноробний туризм і багато іншого. Реалізація першого етапу концепції запланована на кінець 2020 року.

Литовко повідомила, що Володимир Путін нібито запевнив, що велика частина силових відомств РФ, які займають майже половину прибережної території бухти, звільнять її.

Як зазначає видання, “проект перебудови берегів Балаклавської бухти як міжнародного центру яхтового туризму” передбачає три джерела фінансування: кошти федерального бюджету, міського та приватні інвестиції.

За попередніми даними, реалізація проекту обійдеться в 10 млрд рублів, з них 4 млрд по ФЦП. Проекти від приватних інвесторів в уряд вже надходять – зараз їх близько десяти. Подробиці Литовко повідомити відмовилася. Загальний план буде готовий до кінця року.

Раніше стало відомо, що в окупованому Севастополі “влади” збираються відбирати землі, віддані в оренду до російської анексії півострова в 2014 році.