Чубаров закликав внести в законопроект про реінтеграцію Донбасу норми по деокупацію Криму

Новини
Народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров Фото: investigator.org.ua

Народний депутат України Рефат Чубаров, виступаючи 6 жовтня з трибуни Верховної Ради перед голосуванням за президентський законопроект про особливості політики щодо забезпечення суверенітету на Донбасі (№7163), підтримав цей проект закону, але закликав у другому читанні внести в нього норми по деокупацію Криму.

За словами Чубарова, не можна далі відокремлювати анексувати Крим від інших окупованих територій України, передає Центр журналістських розслідувань.

«Саме навколо запропонованого законопроекту №7163 у нас є унікальна можливість нарешті виходити єдину формулу перед усім світом, партнерами, перед ворогом. Це єдина формула територіальної цілісності України в межах кордонів, визнаних міжнародним співтовариством, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь. Отже, починаючи з назви цього проекту і по всьому тексту ми повинні включити Крим і виписати норми, що ведуть до деокупацію. Закликаю проголосувати в першому читанні за законопроект №7163 і в другому читанні за умови вирішення двох ключових моментів: Мінських угод і Криму», – сказав він, пише Крим.Реаліі.

«Мене б влаштував президентський проект, якби туди органічно всюди, поряд з« Луганської та Донецької областями »вписати« Автономна Республіка Крим і місто Севастополь ». Цей проект спрямований на те, щоб зафіксувати кардинальне позицію української держави щодо своїх територій – тому треба говорити і про Крим і про окуповану частину Донбасу відразу. Я побачив законопроект тільки сьогодні вранці і буду пропонувати змінити цю редакцію», – зазначив він в інтерв’ю Lb.ua.

У п’ятницю, 6 жовтня, Верховна Рада України прийняла за основу президентський законопроект про особливості політики щодо забезпечення суверенітету на Донбасі (№7163).

4 жовтня президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях.

Законопроект визначать Росію як державу-агресора і вводить поняття російської окупаційної адміністрації в Донецькій і Луганській областях.

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради два законопроекти щодо Донбасу: «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях» (№7163) «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей »(№7164).

Проект №7163, зокрема, визначає окуповані Росією території в Донецькій і Луганській областях і визнає право України на самооборону відповідно до ст. 51 Статуту ООН. Проектом №7164 пропонується продовжити на рік дію закону про особливий статус Донбасу.