У сім’ях кримських ув’язнених вже 100 дітей залишилися без батьківського нагляду

Новини

Список кримського громадського фонду «Бизим балалар» ( «Наші діти»), який допомагає дітям із сімей кримських політичних в’язнів, поповнився до 100 чоловік. Після останнього арешту шести кримських татар до списку додалось 27 дітей. Все це діти до 18 років, вони залишилися без уваги і турботи батьків, арештованих з політичних мотивів російськими спецслужбами.

Про це повідомила представниця опікунської ради Фонду «Бизим балалар», кримська журналістка Ліля Буджурова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Страшно вимовляти це, але НАШИХ ДІТЕЙ тепер рівно 100. Ще 10 днів тому, після арешту Рената Сулейманова і Арсена Кубединова, список громадської ініціативи «Бизим балалар», що підтримує за допомогою народу дітей кримських в’язнів-мусульман, поповнився до 73. Тепер до них додалося ще 27 дітей, у яких забрали батьків. Сьогодні суд заарештував на 2 місяці (а сумна практика показує, що це тільки початок) 6 кримських татар з Бахчисарая. У всіх – є неповнолітні діти. У Сулеймана (Марлена) Асанова, Сейрана Салієва, Тимура Ібрагімова по четверо дітей. У Ернеста Аметова – двоє, Мемета Белялова – 1 дитина. А ось Сервер Зекерьяев – батько 12 дітей, і його дружина чекає 13-ту дитину.
Ці крихітки не винні в тому, що живуть на території, де бути мусульманином – означає вважатися терористом. Причому, просто так, адже в Криму, слава Аллаху, не було жодного теракту. Тепер кожен шматок хліба, який дадуть цим дітям їхні матері, буде зі смаком сліз. Але їм потрібен, щоб вижити, вирости і стати на ноги, хоча б такий хліб.

Бізім Балалар (НАШІ ДІТИ) і їх сім’ї чекають нашої допомоги – молитвою, співчуттям, словом підтримки, бажанням поділитися з ними хлібом», – написала вона в соцмережі.

Фото: Крим.Реаліі

«З усіх куточків Криму і різних країн світу люди передають гроші через родичів, друзів, знайомих. Щомісяця ми отримуємо ці кошти, збираємо, розподіляємо. Ми визначили фіксовану суму і намагаємося до неї дотягуватися – це 5 000 (близько 2 300 гривень) рублів на місяць на одну дитину. Але перед школою ми виплачуємо більше, щоб дітей могли батьки підготувати до школи», – розповіла виданню Крим.Реаліі представник опікунської ради фонду Ельзара Іслямова.

Проект «Наші діти» був розпочатий в 2016 році в священний для мусульман місяць Рамадан. Місія фонду – надання допомоги дітям сімей кримських політв’язнів і зниклих або викрадених кримських татар.

Проект приймає і розподіляє не тільки фінансову допомогу. Активісти також приймають речі та іграшки, займаються організацією відпочинку та лікування дітей, психологічною реабілітацією, допомогою по господарству.

Фото: Крим.Реаліі

«Київський районний суд» Сімферополя 12 жовтня обрав запобіжний захід затриманим 11 жовтня шести жителям Бахчисарая у вигляді утримання під вартою строком на 2 місяці.

Вранці 11 жовтня в Бахчисараї в декількох будинках кримських татар – мусульман російські силовики провели обшуки. Їх підозрюють в зв’язку з організацією «Хізб ут-Тахрір», яка заборонена у Росії.