Кримські правозахисники закликали українську владу узаконити статус політв’язнів

Новини

Кримський адвокат Еміль Курбедінов і правозахисник Енвер Кадиров закликають українську владу вирішити питання про статус кримських політв’язнів і їх сімей.

Про це вони заявили під час прес-конференції в Києві, передає Центр журналістскіх розслідувань.

Як зазначив Курбедінов, в Україні необхідно вирішити питання про статус політв’язнів, щоб він не був «просторовим, щоб він був закріплений на папері в законах».

«Якщо це (статус політв’язнів – ред.) Буде визначено, це дасть певні інструменти адвокатам і правозахисникам, для надання допомоги цим постраждалим», – додав Курбедінов, пише Крим.Реаліі.

При цьому правозахисник Енвер Кадиров вважає, що Україна повинна визначитися із законодавчою базою по політв’язням, щоб чітко прописати, якими правами вони володіють і яку підтримку з боку держави зможуть отримати.

Після російської анексії в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір».