Україна на три роки обрана членом Ради ООН з прав людини

Новини
Фото: Twitter UKR Mission to UN

Україна обрана Генеральною Асамблеєю ООН членом Ради ООН з прав людини на 2018-2020 роки.

Голосування відбулося 16 жовтня, повідомляє в мікроблозі Twitter постійне представництво України при ООН,передає Центр журналістських розслідувань.

«177 голосами Україну обрано до складу Ради ООН з прав людини на 2018-2020 роки», – йдеться в повідомленні.

Українські дипломати відзначають, що членство України в Раді допоможе їй боротися проти порушень прав людини в окупованих Росією Криму та Донбасі.

«Наше членство в Раді з прав людини надасть додаткові можливості для продовження боротьби проти порушень прав людини на окупованих територіях», – вказується в повідомленні постійного представництва України.

При цьому міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає членство в Раді «важливим майданчиком для правозахисних ініціатив і тиску на Кремль».

Рада ООН з прав людини складається з 47 членів, які обираються Генасамблеєю на три роки. Члени ради повинні виконувати свої повноваження протягом трьох років, не маючи права на негайне переобрання. При цьому жодна держава не може бути членом ради більше двох строків підряд.

При цьому місця в Раді розподілені між регіональними групами: 13 місць для держав Африки, 13 – для держав Азії, 6 – для країн Східної Європи, куди входить Україна, 8 – для країн Латинської Америки і Карибського басейну і 7 місць для західноєвропейських та інших держав (включаючи США, Канаду і Ізраїль).

16 жовтня в склад Ради було обрано 15 країн: Австралія, Ангола, Афганістан, Іспанія, Катар, Конго, Малайзія, Мексика, Нігерія, Пакистан, Перу, Сенегал, Словаччина, Україна, Чилі. Вони замінять країни, мандат яких закінчується 31 грудня 2017 року.