Українського політв’язня Клиха в російській в’язниці відвідала матір

Новини
Станіслав Клих Фото: RFE/RL

Українського політв’язня Станіслава Клиха, незаконно засудженого в Росії за нібито участь в чеченській війні, у в’язниці відвідала мати Тамара Клих.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Тамара Іванівна Клих щойно повернулася з побачення з сином, Станіславом Клихом, якого незаконно утримують в російській в’язниці. Плаче, що син погано себе почуває, виснажений психічно і фізично, дуже схуд», – написала Геращенко.

За її словами, Тамара Клих подякувала всім, хто сприяв їй в організації поїздки до сина. «Просить докласти всіх зусиль для якнайшвидшого звільнення Станіслава», – додала Геращенко.

Вона також звернула увагу на те, що вже цілий рік немає жодного звільнення українців з російського полону або ув’язнення.

«Це дійсно жахливо, що вже рік – жодного звільнення. Президент закликав ПАРЄ вимагати від РФ звільнення заручників, це питання піднімається на всіх міжнародних зустрічах. У Мінську ми пропонували різні варіанти і компроміси для розблокування, на жаль, поки що немає відповіді. І, звичайно, все, що можливо, робимо для звільнення. Нам потрібен прогрес в цьому питанні», – підкреслила Геращенко.

Нагадаємо, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув’язнення відповідно.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк нібито були членами організації УНА-УНСО і в кінці 1994 – початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Обидва українця всі звинувачення відкинули. За їх словами, вони ніколи не були в Чечні і не брали участь в бойових діях.

26 жовтня Верховний суд РФ, розглянувши апеляцію захисту, залишив в силі вирок Карпюк та Клиху.

В кінці грудня 2016 року адвокат Докка Іцлаев, який відвідав Клиха в СІЗО м.Грозний, повідомив, що психічний стан українця погіршується. Він висловив побоювання, що етапування в колонію ще більше позначиться на його здоров’ї.

3 квітня 2017 року адвокат Ілля Новіков повідомив, що Станіслава Кліха етапували в Верхньоуральську в’язницю в Челябінській області.

В кінці серпня з’явилася інформація про те, що Станіслава Клиха, який відбуває покарання в Челябінській області РФ, перевели в лікарню для проходження обстеження або лікування. У той же час ні адвокат, ні родичі українського політв’язня не мають інформації про те, в який саме медичний заклад його було переведено, з якою метою і на який термін.

На початку вересня офіс українського омбудсмена повідомив з посиланнм на інформацію омбудсмена РФ, що Станіслав Клих перебуває в психіатричній лікарні міста Магнітогороск Челябінської області.