Кабмін України розірвав угоду з РФ про співробітництво військових підприємств

Новини
Кабинет министров Украины Фото: Flickr

Кабмін України припинив дію угоди з урядом Росії про збереження спеціалізації підприємств і організацій, що беруть участь у виробництві продукції військового призначення.

Ця постанова була ухвалена на засіданні уряду, в середу, 18 жовтня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

Український прем’єр Володимир Гройсман зачитав дане рішення серед ухвалених Кабміном на засіданні без обговорення.

Угода між урядами України і РФ від 21 грудня 2000 року передбачала, що Україна і Росія сприяють збереженню виробничої і науково-технічної спеціалізації, яка склалася, підприємств і організацій, які беруть участь в розробці, виробництві та випробуваннях озброєння і військової техніки, наданні послуг військового призначення і поставках необхідних для цього матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів, навчального та допоміжного майна.

Документ передбачав, що сторони угоди не будуть продавати або передавати третій стороні, в тому числі іноземним фізичним і юридичним особам і міжнародним організаціям матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, документацію та інформацію, отримані в рамках угоди, без попередньої письмової згоди сторони, яка його поставила.

9 серпня Кабмін України розірвав міжурядову угоду з РФ від 18 липня 2003 року, що регулює порядок взаємодії сторін при експорті продукції військового призначення до третіх країн.