Уряд Островів Кука заборонив судам під його прапором заходити в кримські порти

Новини
Турецьке судно VOLGA 4007 під прапором Островів Кука, яке заходило в порти Криму Фото: MarineTraffic.com

Уряд Островів Кука приєднався до санкцій Євросоюзу і ООН щодо окупованого Криму і заборонив суднам під його прапором заходити в кримські порти, закриті Україною для міжнародного судноплавства. Судна-порушники позбавлятимуться реєстрації.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook директор Кримського департаменту фонду «Майдан закордонних справ», головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Моніторингова група Майдану Закордонних Справ та BlackSeaNews повідомляє, що уряд держави Острови Кука (дуже популярної країни «зручного прапору» для морських суден) 16.10.17 розіслав отакий лист (коротенький зміст такий: якщо якась падлюка зайде до портів окупованого Криму під незайманим прапором Островів Кука – одразу втрачає реєстрацію)», – написав Клименко.

Він також опублікував повний текст листа англійською мовою.

У ньому говориться, що уряд Островів Кука наказав всім власникам і менеджерам суден під його прапором дотримуватися санкції, що стосуються окупованого Криму, введені ЄС і ООН, які зокрема, включають заборону на весь імпорт/експорт з/на півострів, а також відносяться до транспорту, енергетики та телекомунікацій.

«Судна, виявлені при відвідуванні кримських портів або вод, після дати цього циркуляра будуть зняті з реєстрації», – йдеться в документі.

Клименко також додав, що протягом терміну окупації Криму 4 судна-порушника, що заходили в кримські порти, вже втратили прапори Островів Кука.

«Ще 2 тепер потрапили під сокиру. Одне з них дуже важливе – в 2017 наша Моніторингова група зафіксувала дуже важливого порушника санкций під таким прапором: це турецьке судно VOLGA 4007, що має контракт і доставляло в Крым ільменітову руду для завода «Титан»», – зазначив він.

Острови Кука — архіпелаг і однойменне самоврядне державне утворення у вільній асоціації з Новою Зеландією в південній частині Тихого океану в Полінезії.

Державний прапор Островів Кука Фото: wikipedia.org

Як повідомлялося, в липні 2014 року Україна офіційно закрила порти Криму для міжнародного судноплавства. Крім того, в Кримінальний кодекс України внесена стаття 332-1 про порушення правил в’їзду на тимчасово окуповану територію України. Згідно з цим законодавчим актом, члени екіпажу судна, що прибувають на його борту в Крим, потрапляють під адміністративну та кримінальну відповідальність перед Україною за незаконний груповий перетин кордону та порушення порядку в’їзду на окуповану територію.

Прокуратура АРК відкрила кримінальні провадження і розслідує понад 600 фактів незаконних заходів суден в закриті Україною порти окупованого Криму.