Верховна Рада затвердила медичну реформу

Новини

Верховна Рада затвердила ініційовану Міністерством охорони здоров’я медичну реформу, яка передбачає зміну системи фінансування медицини в Україні.

За урядовий законопроект №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» в четвер, 19 жовтня, в другому читанні і в цілому проголосували 240 народних депутатів, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

Програма державних гарантій, передбачена законопроектом, буде визначати перелік і обсяг медичних послуг і лікарських засобів, оплату яких буде гарантувати держава за рахунок коштів Державного бюджету.

Як передбачено медреформою, програму буде розробляти Міністерство охорони здоров’я за погодженням з Мінфіном. Затверджувати її буде Верховна Рада в складі закону про Держбюджет на відповідний рік.

Інфографіка: slovoidilo.ua

Відповідно до прийнятого документу, не менше 5% ВВП у Держбюджеті потрібно буде виділяти на реалізацію програм медичних гарантій. Витрати на програму будуть захищеними статтями видатків бюджету.

Закон визначає, що в межах програми медичних гарантій держава гарантує оплату послуг і лікарських засобів, пов’язаних з наданням екстреної медичної допомоги, первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної, паліативної медичної допомоги, медичною реабілітацією, медичною допомогою дітям до 16 років, а також супроводом вагітності і пологами.

Закон вступає в силу через місяць з дня його публікації і вводиться в дію з 1 січня 2018 року поетапно. Згідно з прикінцевими та перехідними положеннями законопроекту, з 1 січня 2018 року буде запущена програма медгарантій для первинної медицини.

Протягом 2018-2019 років такий підхід буде поступово введений для інших видів медичної допомоги, зокрема через реалізацію пілотних проектів для відповідних видів медичних послуг. Передбачається, що з 1 січня 2020 року такий підхід буде здійснюватися за всіма видами медичної допомоги.

Зміни в законодавстві також передбачають, що буде створений новий центральний орган виконавчої влади, який буде займатися організацією фінансування надання медпослуг і лікарських засобів.

Цей орган, який автори законодавчої ініціативи називають Національною службою здоров’я, буде замовником медичних послуг за програмою медгарантій. Він же буде реалізовувати державну політику в сфері фінансових гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій, а також забезпечувати функціонування електронної системи охорони здоров’я, створення якої також передбачає цей закон.

Відповідно до ухваленог закону, для всієї території України будуть встановлені єдині тарифи оплати медичних послуг і препаратів, які будуть надаватися за програмою медичних гарантій. Отримувати оплату за медобслуговування пацієнтів будуть заклади охорони здоров’я та фізичні особи-підприємці, які укладуть відповідні договори з Національною службою здоров’я.