Заступник прокурора АРК розповів в Брюсселі про порушення РФ прав людини в Криму

Новини
Фото: investigator.org.ua

Заступник прокурора АРК Олександр Удовиченко на засіданні П’ятого раунду консультацій Україна – ЄС в Брюсселі з питань правових наслідків окупації Криму розповів про порушення Росією прав людини на півострові.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби відомства.

На засіданні обговорювалися питання забезпечення прав кримчан, розслідування кримінальних проваджень за фактами незаконного в’їзду на тимчасово окуповану територію, зведення моста через Керченську протоку, перешкоджання журналістській діяльності, а також ухвалення вжиття політико-економічних кроків, необхідних для звільнення Криму від агресора.

«У своєму виступі заступник прокурора автономії акцентував увагу на порушеннях прав українців на території АР Крим, зокрема, на забороні окупаційною владою діяльності Меджлісу, переслідування за політичними, етнічними та іншими дискримінаційними ознаками, порушенні свободи слова та права на мирні зібрання тощо» , – зазначили у відомстві.

Удовиченко окремо зупинився на кримінальній та адміністративній відповідальності за відвідування Криму з порушенням правил перетину кордону і питанні допуску іноземців на тимчасово окуповані території України.

Зокрема, зазначив він, на сьогоднішній день, в рамках кримінального провадження, процесуальне керівництво в якому здійснюється прокуратурою АРК, встановлено 182 громадянина іноземних держав, які вчинили в’їзди і виїзди на територію тимчасово окупованого Криму в порушення вимог українського законодавства.

В ході консультацій неодноразово наголошувалося на необхідності консолідованих дій країн Євросоюзу та України для припинення агресії Росії, підтримки європейським співтовариством впровадження ефективного механізму застосування санкцій до фізичних та юридичних осіб за вчинення порушень міжнародного законодавства.