У Криму заступник голови Меджлісу Умеров потрапив до лікарні

Новини
Маммет Мабетов, Ільмі Умеров і Едем Семедляєв Фото: Facebook Эдем Семедляев

В окупованому Криму незаконно засуджений до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров через погіршення стану здоров’я 20 жовтня потрапив до лікарні.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кримський адвокат Едем Семедляев, який разом з колегою Мамметом Мамбетовим провідав Умерова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні (20 жовтня – ред.) стало відомо, що Ільмі Умеров потрапив до лікарні. Після цілого дня проведеного в Верховному суді Криму, вдалося провідати його в Бахчисарайської лікарні», – написав Семедляев.

Він також опублікував фото Умерова в лікарняній палаті.

Семедляев також розповів «Громадському радіо», що причиною госпіталізації Умерова стало різке підвищення тиску.

«Зранку в Ільми Умерова піднявся тиск. Він викликав швидку, а лікарі заміряли тиск. Він був близько 200. Потім його госпіталізували в Бахчисарайську лікарню в неврологічне відділення. Коли людина отримує такий термін, звичайно, це впливає на її здоров’я. У лікарні його підлікують. Діагнози він свої знає. Він сам лікар», – сказав адвокат.

Як повідомлялось 27 вересня, в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. При цьому прокурор» запросив покарання для Умерова у вигляді 3 років і 6 місяців позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном на 3 роки і забороною на три роки займатися публічною і викладацькою діяльністю.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що з огляду на стан здоров’я заступника Ільмі Умерова, рішенням окупаційного російського «суду», Росія і її президент Володимир Путін фактично засудили його до смерті.

В прокуратурі АРК заявили, що всіх осіб, причетних до незаконного переслідування в окупованому Криму Ільмі Умерова, чекає невідворотнє покарання. Наразі слідством встановлено прізвища двох «суддів»: яка назначила психіатричну експертизу Умерову та який виніс йому незаконний вирок; п’яти прокурорів, з яких щодо одного прокуратурою автономії до суду скеровано обвинувальний акт; а також оперативних працівників, слідчого та інших.

Євросоюз і ПАРЄ засудили вирок, винесений Ільмі Умерову, і вимагають від РФ його скасувати.

28 вересня захист оскаржив вирок Ільмі Умерову.