У РФ завершено слідство у справі журналіста Сущенко – Фейгін

Новини
Роман Сущенко Фото: AFP

У Росії завершено слідство у справі українського журналіста Романа Сущенко, незаконно затриманого в Москві за сфальсифікованими ФСБ звинуваченнями в шпигунстві. Журналіст і його адвокат Марк Фейгін почали ознайомлення з матеріалами слідчої справи.

Про це Фейгін повідомив агентству Укрінформ, передає Центр журналістських розслідувань.

«Нам з Романом Володимировичем заявили про закінчення слідства. Справа складається з 10 томів – процесуальні, оперативні матеріали. Детальніше говорити не можу, оскільки на справі – гриф держтаємниці. Ми з моїм підзахисним зараз вивчаємо другий том», – сказав адвокат.

Він додав, що остаточно тактику захисту буде виробляти із Сущенком після ознайомлення з усім масивом даних.

«Але хочу уточнити, що в головному наша позиція незмінна. Сущенко не визнає провини. І сьогодні він знову відмовився давати на себе свідчення, посилаючись на 51 статтю (Конституції РФ – ред.)», – зазначив Фейгін.

Він також назвав терміни судових дій щодо тримання його підзахисного під вартою.

«Нагадаю, що термін утримання Сущенка під вартою закінчується 30 листопада. На початку другої половини листопада президія Московського міського суду розгляне моє оскарження цього рішення. А десь за тиждень до закінчення строку тримання відбудеться засідання про продовження арешту», – сказав Фейгін.

Він припускає, що тримання під вартою журналыста буде продовжено ще на два місяці.

Нагадаємо, 30 вересня 2016 року в Москві був затриманий кореспондент Національного інформаційного агентства «Укрінформ» Роман Сущенко. У ФСБ Росії заявили, що затримали Сущенко за звинуваченням у шпигунстві і назвали його «співробітником Головного управління розвідки Міноборони України».

Лефортовський суд Москви заарештував журналіста на 2 місяці. 7 жовтня російське слідство висунуло Сущенко офіційне звинувачення в шпигунстві. Журналіст не визнає провини.

В Головному управлінні розвідки Міноборони України спростували заяву ФСБ. Захист оскарживрішення Лефортовський суду Москви про арешт Сущенко.

7 жовтня наслідок в РФ пред’явило українському журналісту офіційне звинувачення в шпигунстві.

25 січня 2017 року Лефортовський районний суд Москви продовжив Сущенко термін перебування під вартою до 30 квітня. 14 лютого Московський міський суд не задовольнив апеляційну скаргу адвоката Марка Фейгіна на продовження арешту журналіста Сущенко. 26 квітня Лефортовський райсуд Москви продовжив на два місяці арешт Сущенко. 27 червня Лефортовський райсуд продовжив арешт українського журналіста до 30 вересня 2017 року. 25 вересня Московський міський суд продовжив термін тримання під вартою Сущенко до 30 листопада 2017 року.