Іспанія призупинить повноваження уряду Каталонії – Рахой

Новини
Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой Фото: Reuters

Уряд Іспанії ухвалив рішення про застосування статті 155 Конституції країни щодо Каталонії, згідно з якою керівники автономії можуть бути відсторонені від влади, а керівництво нею буде здійснювати представник, призначений Мадридом, після чого в Каталонії відбудуться вибори.

Про це суботу, 21 жовтня, повідомив на прес-конференції прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію агентства Інтерфакс-Україна.

За його словами, іспанський уряд призупинить повноваження автономного уряду Каталонії, але це не означає ні припинення повноважень Женералітата, як органу виконавчої влади Каталонії, ні припинення статусу автономії Каталонії.

«Женералітат залишиться адміністрацією, але він буде виконувати розпорядження нової влади, призначених урядом Іспанії. Автономний статус Каталонії теж не припинений», – сказав Рахой.

Він підкреслив, що «цей захід застосований для відновлення законності, нормального функціонування, відновлення економіки і проведення виборів в Каталонії».

Ухвалене рішення уряду Іспанії тепер має затвердити Сенат на сесії, запланованої на 27 жовтня.

1 жовтня в іспанському регіоні Каталонія на тлі зіткнень і блокування ділянок поліцією відбувся заборонений Мадридом «референдум» про незалежність, який також назвали незаконним і Європейському союзі.

Конституційний суд Іспанії визнав голосування не відповідає Конституції.

19 жовтня закінчився термін, протягом якого глава каталонського Женералітета (уряду) Карлес Пучдемон повинен був відповісти на питання прем’єра Іспанії Маріано Рахоя, проголошена чи незалежність Каталонії.