Трамп пообіцяв розсекретити документи про вбивство президента Кеннеді

Новини
Президент США Джон Кеннеді 22 листопада 1963 року у Далласі Фото: telegraph.co.uk

Американський президент Дональд Трамп заявив про готовність зняти гриф секретності з документів, що стосуються вбивства в 1963 році 35-го президента США Джона Кеннеді.

Про це Трамп повідомив в своєму мікроблозі Twitter, передає Центр журналістських розслідувань.

«За умови отримання більшої інформації, я, як президент, дозволю відкрити давно заблоковані і засекречені документи щодо Джона Ф. Кеннеді», – написав Трамп.

При цьому американський телеканал CNN нагадав, що 26 жовтня закінчується встановлений конгресом США крайній термін публікації досі засекречених документів щодо вбивства президента Кеннеді, в тому числі з ФБР і ЦРУ.

Раніше на цьому тижні Білий дім повідомив виданню Politico, що адміністрація США працює над тим, щоб в кінці наступного тижня «забезпечити розкриття для громадськості максимальної частини даних» у справі про вбивство Кеннеді.

У липні 2017 року Національний архів США розсекретив і опублікував ряд документів у справі про вбивство 35-го президента США. Серед матеріалів є файли з аудіозаписами свідчень колишнього офіцера КДБ, перебіжчика Юрія Носенко. Він в 1964 році надав ЦРУ відомості про єдиного підозрюваного у замаху на Кеннеді – Лі Харві Освальда, який в 1959 приїхав до СРСР, заявивши про бажання отримати радянське громадянство і відмовитися від американського. Він прожив в Радянському Союзі два з половиною роки, перебуваючи під постійним наглядом КДБ, а потім повернувся до США.

Президент США Джон Фіцджеральд Кеннеді був убитий 22 листопада 1963 року в Далласі двома пострілами. У момент вбивства він разом з першою леді США Жаклін Кеннеді, губернатором Техасу Джоном Коннолі і його дружиною їхали у відкритому автомобілі. За підозрою у вбивстві був заарештований Лі Харві Освальд. Через два дні після замаху на президента його застрелив в поліцейському управлінні житель Далласу Джек Рубі, який згодом помер у в’язниці.

За результатами роботи спеціально створеної «Комісії Уоррена», офіційна доповідь якої про розслідування обставин вбивства Кеннеді була опублікована в 1964 році, єдиним вбивцею президента був названий Освальд. При цьому комісія зазначила, що будь-якого змови, що мала на меті вбивство, виявити не вдалося.