РФ хоче призупинити роботу в Євросуді з прав людини – ЗМІ

Новини

Російська федерація розглядає можливість додатково скоротити фінансування діяльності Ради Європи та призупинити свою взаємодію з Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ).

Про це повідомляє російська проурядова газета “Известия” з посиланням на кілька співрозмовників в Державній думі, передає Центр журналістських розслідувань.

За даними видання, рішення про скорочення фінансування буде “остаточно затверджено” вже в п’ятницю 27 жовтня, коли нижня палата Держдуми схвалить в першому читанні проект бюджету на 2018 рік. У Москві вважають, що скорочення річного внеску може скласти $ 7-10 млн.

У поясненні видання є певна плутанина назв органів Ради Європи та їх функцій, проте цитування джерел про обгрунтуванні кроку РФ наведено з коректною термінологією. “Известия” стверджують, що причиною такого рішення буде неучасть російської делегації в ПАРЄ в утвердженні кандидатур нових суддів ЄСПЛ.

“Якщо Росія не бере участі в процедурі вибору суддів, то чому ми повинні виконувати рішення ЄСПЛ? Саме цей фактор був основним, коли приймалося рішення про заморожування внесків для ПАРЄ”, – зазначає джерело.

Видання також цитує сенатора Володимира Джабарова, який є заступником керівника комітету у закордонних справах. Він зазначає, що такий крок має і інше обгрунтування – то, що ЄСПЛ приймає “несправедливі по відношенню до Росії” рішення. “Якщо тенденційне ставлення до Росії збережеться, то ми заморозимо виплати і покинемо ЄСПЛ. І в цьому немає нічого страшного”, – заявив він.

Ще один депутат, який цитується без імені, підтвердив виданню: “ймовірність цього з кожним днем ​​збільшується”.

Російське видання відзначає, що мова йде про “призупинення” співпраці з ЄСПЛ, однак на практиці це означатиме виключення Росії зі складу Ради Європи, оскільки виконання рішень Суду є ключовою умовою членства в РЄ.