Прокуратура АРК направила до суду обвинувальний висновок у державній зраді екс-депутата Баталіна

Новини
Олександр Баталін Фото: phiolent.com

Прокуратурою Автономної Республіки Крим за результатами проведеного спеціального досудового розслідування направлено до суду обвинувальний акт стосовно колишнього депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим Олександра Баталіна, який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).

Про це Центру журналістських розслідувань повідомили в прокуратурі АРК.

«У ході розслідування кримінального провадження отримано беззаперечні докази того, що у березні 2014 року вказаний депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим надав допомогу та сприяв окупації Криму. Зокрема, за його безпосередньої участі незаконно прийнято ряд постанов, в результаті чого було створено нелегітимне державне утворення «Республіка Крим», – повідомили в прокуратурі.

Обвинуваченому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.

Олександр Баталін був депутатом Верховної Ради АРК скликань 1998-2002, 2002-2006, 2010-2014 років. З 1982 по 1996 рік – директор заводу «Фіолент». З 1996 по 1997 рік – голова правління ВАТ «Завод «Фіолент». З 1997 по 1998 рік – заступник голови Радміну АРК. З 1998 по 2012 рік – голова правління ВАТ «Завод «Фіолент». З 2012 року – голова правління ПАТ «Завод «Фіолент». Має звання «Герой України».

Після окупації Криму в 2014 році Баталін став членом так званої «Громадської палати Республіки Крим», де очолює «комісію з питань економічного розвитку та підприємництва». Член регіонального штабу Загальноросійського народного фронту (ЗНФ).

Як повідомлялося, прокуратура АРК завершила досудове розслідування у кримінальних виробництвах за підозрою в державній зраді колишніх депутатів Верховної Ради АРК Євгена Михайлова і Олександра Баталіна, і готує звинувачувальні акти до передачі в суд. Екс-депутатів, які сприяли Росії в окупації Криму, запрошують ознайомитися з матеріалами справи.

Станом на початок вересня 2017 року слідчими і прокурорами прокуратури АРК направлено до суду 53 обвинувальних акта щодо колишніх депутатів Верховної Ради Криму.