Умерова та Чийгоза звільнили від кримінальної відповідальності в Криму і відправили до Туреччини

Новини

Заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, засуджених в окупованому Криму, звільнили від кримінальної відповідальності і відправили до Туреччини.

Про це повідомив російський адвокат Михайло Полозов, передає Центр журналістських розслідувань.

“Ще два заручника, два українських політв’язнів здобули свободу. Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров – безстрашні герої кримськотатарського народу. Сьогодні вони звільнені від кримінального переслідування.
Це закономірний результат титанічних зусиль, успішно проведеної юридичної, політичної та дипломатичної роботи. Хочу подякувати всім, хто боровся за їх свободу і підтримував!”, – повідомив він.

Подробиці звільнення “Українській правді повідомив” лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

За його словами, Чийгоза і Умерова спочатку привезли в окупований Сімферополь, потім літак забрав їх до Анапи, а близько години тому літак з представниками Меджлісу кримськотатарського народу відправився в Анкару.

Джемілєв додав, що ця видача стала можливою завдяки домовленостям, досягнутим під час візиту президента Турецької Республіки Реджепа Тайіпа Ердогана в Україну.

«Близько 10.30 годин адвокат Микола Полозов повідомив, що Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова вивезли в аеропорт. ФСБшники сказали, що нібито для підписання протоколу про передачу Чийгоза і Умерова турецькій стороні відповідно до домовленостей Туреччини і Росії. (…) Потім вони вирушили в Анапу. О 13.30 десь прийшло смс, що літак з Анапи попрямував до Анкари. (…) Потім вони попрямують в Україні. Це результат переговорів Ердогана з Путіним», – сказав Джемілєв в коментарі телеканалу ATR, пише сайт 15 хвилин.

11 вересня “суд” в окупованому Криму засудив Ахтема Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму за “організацію масових заворушень” в фервале 2014 року за стінами Верховної Ради Криму.

27 вересня “Сімферопольський районний суд” виніс вирок у справі Ільмі Умерова і призначив йому покарання у вигляді двох років колонії-поселення.