Я не боюся, і у мене є мета повернутися додому – Чийгоз

Новини

Звільнений в Криму заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз заявив, що у нього є мета повернутися на півострів.

Про це Чийгоз сказав в першому інтерв’ю після звільнення виданню QHA в Анкарі, передає Центр журналістських розслідувань.

«Мій народ отримав посил, що безкарно ці репресії не будуть проходити. Я не боюся, і у мене є мета повернутися додому», – сказав він.

Заступник голови Меджлісу додав, що під час його звільнення він був готовий до будь-якого розвитку подій.

«Я бачив очевидно, що моє звільнення не пов’язане безпосередньо з поверненням в мій будинок. Але я сподівався, що це буде Київ. Однак, вже перебуваючи в літаку, я побачив, що ми летимо через море і зрозумів, що це буде Туреччина. Я думаю, що це (звільнення) символічно. Мова не йде про звільнення окремо взятої людини: Чийгоза або Умерова. Символічність в тому, що вже все звикли до думки, що Чийгоз буде сидіти довго і далеко, десь у таборах Росії», – заявив він.

25 жовтня Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, засуджених в окупованому Криму, видали Туреччині.

Чийгоза і Умерова спочатку привезли до Сімферополя, а потім літаком відправили в Анапу. Літак з представниками Меджлісу вилетів в Анкару в 13.37 за місцевим часом.

Пізніше з’явилася інформація про те, що вони прибули до Туреччини.

Президент України Петро Порошенко подякував президенту Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана за його зусилля у звільненні Чийгоза і Умерова, а також по телефону поговорив зі звільненими українськими і кримськотатарськими громадськими діячами.