На Київщині вбита Аміна Окуєва, її чоловік Адам Осмаєв поранений – Геращенко

Новини
Аміна Окуєва Фото Facebook Амина Окуева

У Київській області ввечері в понеділок, 30 жовтня, в результаті обстрілу автомобіля невідомими вбита боєць добровольчого батальйону «Київ-2» Аміна Окуєва, її чоловік, чеченський доброволець Адам Осмаєв був поранений.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook радник глави МВС, народний депутат Антон Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Тільки що зупинилося серце патріота України Аміни Окуєвої. Її автомобіль був обстріляний з кущів на залізничному переїзді біля селища Глеваха Київської області. В результаті отриманих поранень Аміна загинула. Адам Осмаєв отримав поранення, але буде жити», – написав Геращенко.

За його словами, на місці нападу працюють слідчо-оперативні групи поліції.

«Україна завжди буде пам’ятати і сумувати про свою прекрасну і чисту дочку. Приношу свої співчуття рідним і близьким Аміни. Кращою пам’яттю про неї буде справедлива відплата всім тим, хто був причетний до цього страшного вбивства», – додав радник глави МВС.

Аміна Окуєва і Адам Осмаєв Фото Facebook Амина Окуева

Як повідомлялося, 1 червня 2017 року на Подолі в Києві стріляли в Аміну Окуеву і її чоловіка Адама Осмаєва. Зловмисник, який скоїв замах на чеченських добровольців, представився журналістом. Він вистрілив в Осмаєва прямо в автомобілі. Життя чоловіка врятувала Аміна Окуева, яка вихопила свій нагородний пістолет і чотири рази вистрілила в нападника, а потім вчасно зупинила кровотечу у пораненого Адама Осмаєва. Кілер отримав важкі поранення, але вижив. Як з’ясували правоохоронці він отримав українські документи на ім’я Олександра Дакара в лютому 2016 року.

За інформацією української Вікіпедії, український лікар, громадський активіст та військовослужбовець чеченського походження Аміна Окуєва народилася 5 червня 1983 року в Одесі. Разом із родиною мешкала у Москві та Грозному. До України повернулася 2003 року через Другу чеченську війну, вступила до Одеського медичного університету, який закінчила за спеціалізацією загальна хірургія. Потім працювала лікарем-інтерном в Одесі. З початком Євромайдану вступила до Самооборони, де була лікарем 8-ої Афганської сотні. З початком війни на сході України, у липні 2014 року, вступила до лав батальйону «Київ-2». Пізніше служила у батальйоні «Золоті ворота». Брала участь у створенні Міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва, служила прес-офіцером батальйону, домагалася надання батальйону офіційного статусу від МВС.