Волкер: РФ має вивести свої сили з Донбасу, щоб туди зайшли миротворці ООН

Новини
Спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер Фото: Сергій Бейко/Громадське

РФ має вивести своїх військових з непідконтрольних українському уряду районів Донецької та Луганської областей, що є необхідною умовою для введення миротворчої місії ООН на Донбас.

Про це заявив спеціальний представник Держдепартаменту США з Україною Курт Волкер в інтерв’ю Громадському, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Спершу сторони мають домовитися, що місія буде, й узгодити мандат. Потім утілити механізми, щоб вона розпочалася. Щоб миротворці зайшли, Росія мусить вивести свої сили. З боку України повинна бути координація з ООН», – сказав Волкер.

За його словами, в ході зустрічей в Києві з президентом, урядом, народними депутатами він побачив, що є спільне розуміння того, що Україна повинна відновити контроль над окупованими територіями.

«І Мінськ — єдиний доступний шлях. Якщо умови виконають обидві сторони, Україна відновить суверенітет, що і є кінцевою метою. Тож я вважаю, що готовність рухатися є. Так, це складно, території досі окуповані, вогонь не припинено, з боку Росії немає жодного руху назустріч.Тому, сподіваюся, ми змусимо Росію не закріплюватися, а навпаки виводити свої сили, даючи дорогу миротворцям. Якщо ми зможемо це зробити, це змінить ситуацію й створить умови для складних рішень, які має ухвалити Україна в рамках Мінська», – зазначив спецпредставник Держдепу.

На думку Волкера, миротворці ООН будуть покликані змусити виконати сторонами конфлікту пункти Мінських угод про безпеку. Він вказав, що обидві сторони не довіряють одна одній, проте вони можуть почати довіряти миротворчим силам з мандатом ООН.

«Ця місія з безпековою компетенцією, озброєна, мобільна, з необхідним чисельним складом могла б контролювати територію, і бойових дій там більше не було б. Забезпечити нормалізацію ситуації, доступ, щоб організувати місцеві вибори та зробити інші кроки, передбачені Мінськом. І повернути полонених, що дуже важливо. З усім цим можна допомогти, якщо вдасться залучити миротворців», – сказав Волкер.

Він також висловив надію, що активне залучення США в більш широкий процес і розмови з РФ безпосередньо, чіткий посил, що санкції не знімуть, а відносини між Росією і США будуть погіршуватися, поки ці питання не будуть вирішені, змінять ситуацію. «Ми також сподіваємося, що Росія зробить стратегічні зміни у поведінці. Якщо це станеться, якщо вона скаже: добре, ми готові рухатися, багато що зміниться», – зазначив американський дипломат.

При цьому Волкер підкреслив, що миротворча місія ООН з представниками так званих «ДНР» і «ЛНР» обговорюватися не буде. «Щодо цього питання вирішено: Мінські угоди — між Росією, Україною та ОБСЄ. Ідея — відновити контроль України над цими територіями, провести там вибори. Тому так званим республікам тут не місце», – зазначив він.

Волкер відвідав Україну 27-28 жовтня. В рамках візиту він провів зустрічі з президентом України Петром Порошенко, спікером Верховної Ради Андрієм Парубієм і народними депутатами. Волкер також зустрівся з лідерами кримськотатарського народу.

10 листопада в Белграді Волкер планує зустрітися з помічником президента Росії Владиславом Сурковим.