НАБУ затримало сина Авакова і екс-заступника глави МВС по «справі рюкзаків»

Новини
Будинок в Харкові, де живе Олександр Аваков, в якому проводився обшук детективами НАБУ Фото: Facebook Володимир Рисенко

Детективи НАБУ у вівторок, 31 жовтня після проведення обшуків за підозрою в розтраті понад 14 млн. грн. при закупівлі рюкзаків для Нацгвардії затримали трьох осіб, в тому числі екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря, представника фірми-переможця тендеру з постачання рюкзаків і сина гочільника МВС Арсена Авакова Олександра.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби НАБУ.

«31 жовтня 2017 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП здійснили низку обшуків, в результаті яких за підозрою у розтраті понад 14 млн грн затримали трьох осіб: колишнього заступника міністра внутрішніх справ України, представника фірми-переможця тендеру з постачання рюкзаків та ще одну приватну особу», – йдеться в повідомленні.

За версією слідства, затримані причетні до закупівлі у 2015 році за рахунок МВС України рюкзаків за ціною, істотно вище середньоринкової.

«За інформацією досудового розслідування, товар не був поставлений вчасно та до того ж не відповідав вимогам, встановленим МВС України, внаслідок чого державі було завдано збитків в розмірі понад 14 млн. грн», – відзначили в НАБУ.

Особи затримані в порядку ст.208 Кримінально-процесуального кодексу України. Вирішується питання про повідомлення ним про підозру. Правопорушення кваліфіковано за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Проводяться невідкладні слідчі дії. Встановлюється коло причетних осіб.

У відомстві підкреслили, що розслідування наведених фактів детективи НАБУ здійснюють з 2016 року.

В інформації НАБУ не вказані імена затриманих, однак на сторінці в Facebook програми журналістських розслідувань «Схеми» повідомляється, що серед них Олександр Аваков і екс-заступник очільника МВС Сергій Чеботарь.

«НАБУ затримало сина Авакова Олександра і екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря. Про це нам стало відомо з власних джерел. Обидва в Києві», – йдеться в повідомленні.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підтвердив виданню Українська правда, що у його сина Олександра провели обшук. «Так, прийшли до сина з обшуком», – сказав він.

Член громадської ради при Харківському антикорупційному центрі, член ради громадського контролю НАБУ Володимир Рисенко, опублікував на своїй сторінці в Facebook фото і відео поліцейського оточення, виставленого навколо будинку в Харкові, де живе син Авакова, в якому проводився обшук детективами НАБУ.

Нагадаємо, в лютому 2016 року було опубліковано відео, зняте прихованою камерою, на якому людина, схожа на сина глави МВС Арсена Авакова Олександра обговорює з людиною, схожою на екс-заступника міністра Сергія Чеботаря поставку партії тактичних рюкзаків для підрозділів відомства по, очевидно, завищеною ціні.

Навесні 2016 року НАБУ отримало в підслідність провадження щодо розкрадання у великих розмірах і зловживання службовим становищем в керівній структурі МВС при закупівлі за захищеної ціною 6000 тактичних рюкзаків для потреб підрозділів в АТО.

23 березня 2016 року за рішенням суду детективи НАБУ отримали доступ до рахунків компанії «Дніпровенд», яку пов’язують з Олександром Аваковим.