У Держприкордонслужбі спростовують затримання екс-глави військової поліції Грузії Кардава

Новини
Мегис Карадава Фото: kavkaz-uzel.eu

У Державній прикордонній службі України спростували інформацію про нібито затримання на українському кордоні колишнього голови військової поліції Грузії Мегіса Кардава, про що повідомили деякі ЗМІ.

Речник Держприкордонслужби Олег Слободян заявив Центру журналістських розслідувань, що громадянин з такими персональними даними українськими прикордонниками не затримувався.

«Людина з таким прізвищем, ім’ям та громадянством співробітниками Держприкордонслужби не затримувалась, ні в пунктах пропуску держкордону, ні поза ними», сказав Слободян.

Раніше інформаційний портал «Грузія Online» повідомив, що 1 листопада в Києві нібито затриманий колишній глава військової поліції Грузії Мегіс Кардава. Як стверджувалося, він прямував в Україну з Туреччини і був затриманий на кордоні.

Мегіс Кардава розшукується за червоним циркуляром Інтерполу за запитом Грузії. Він заочно засуджений до 9 років позбавлення волі.

За інформацією Російської служби Бі-Бі-Сі в квітні 2016 року прокуратура Грузії заочно пред’явила колишньому начальнику військової поліції республіки Мегісу Кардава, який перебуває в розшуку, обвинувачення в замовленні вбивства генерала Романа Думбадзе в Москві в 2012 році.

Думбадзе був засуджений в Грузії на довічне ув’язнення за обвинуваченням в зраді батьківщині. У 2004 році він, будучи командувачем Батумський бригади, заявив про непокору міністерству оборони Грузії. У 2008 році Росія обміняла Думбадзе у Тбілісі, повернувши до Грузії 12 грузинських військових. У 2010 році Думбадзе отримав російське громадянство, в 2012 році він був розстріляний на Рубльовському шосе в Москві.

Адвокат Кардава стверджував, що матеріали справи в зв’язку з убивством Думбадзе, в основному, спираються на інформацію і докази, отримані з Росії.

Кардава також розшукується грузинськими правоохоронними органами у зв’язку з низкою кримінальних обвинувачень, які були висунуті йому після зміни влади в Грузії в 2012 році.