ОБСЄ закликала створити зони безпеки навколо об’єктів цивільної інфраструктури на Донбасі

Новини
Донецька фільтрувальна станція

Спеціальний представник глави ОБСЄ в Україні та Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік закликав сторони конфлікту на Сході України уникати обстрілів об’єктів цивільної інфраструктури на Донбасі і створити навколо них зони безпеки.

Про це йдеться в заяві Мартіна Сайдіка в зв’язку з обстрілом Донецької фільтраційної станції, який стався 4 листопада, передає Центр журналістських розслідувань.

Сайдік засудив будь-які порушення режиму припинення вогню на Сході України, оскільки вони представляють собою постійну і безпосередню загрозу для місцевого населення. Він також вказав, що обстріл певних об’єктів цивільної інфраструктури може завдати значної екологічної шкоди з дуже серйозними наслідками для регіону, який і так вже сильно постраждав більше ніж за три роки збройного конфлікту.

«З огляду на це, ми рішуче засуджуємо обстріл Донецької фільтрувальної станції, який відбувся в ніч на 4 листопада. Ми підкреслюємо, що пошкодження тільки однієї з дев’ятисоткілограмових ємностей високотоксичного газоподібного хлору для очищення води, що зберігаються на об’єкті, може привести до загибелі людей в радіусі 200 метрів, включаючи обслуговуючий персонал станції, і серйозно порушити постачання води для майже 350 000 чоловік по обидва боки від лінії зіткнення», – заявив представник глави ОБСЄ.

У зв’язку з цим, додав він, ОБСЄ закликає сторони конфлікту повністю усвідомити ці ризики і уникати обстрілів цивільної інфраструктури.

«Ми наполегливо закликаємо їх дати відповідні накази військам і збройним формуванням на місцях, оприлюднити ці накази – в очікуванні створення зон безпеки навколо об’єктів цивільної інфраструктури – і невідкладно прийти до угоди в поточних дискусіях ТКГ по створенню таких зон безпеки», – йдеться в заяві.

Донецька фільтрувальна станція постачає водою окуповані Донецьк, Ясинувату і Макіївку, а також розташовані на підконтрольній українському уряду території Авдіївку, Верхньоторецька та прилеглі населені пункти.