У Севастополі діабетики не можуть своєчасно отримати життєво важливий препарат

Новини

У Севастополі люди, які страждають на цукровий діабет, не можуть своєчасно отримати життєво важливий препарат – інсулін.

Так, мешканка Севастополя, яка страждає на цукровий діабет, повідомляє, що ось уже другий тиждень не може отримати інсулін, хоча цей препарат є в ряді аптек, втім, варто він занадто дорого, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на Крим.Реаліі.

Глава правління Спілки громадських організацій «Всеукраїнська асоціація захисту прав пацієнтів «Здоров’я нації» Валентина Очеретенко каже, що переселенці з Криму можуть отримувати інсулін на материковій частині України, як і всі інші громадяни, звернувшись до лікаря. Тим, хто не може виїхати з Криму, Очеретенко рекомендує звертатися за допомогою до російських громадських організацій.

Експерт Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов відзначає, що обмежень на ввезення медичних засобів в Крим з материкової частини України немає, але радить мати при собі рецепт і документ про діагноз.

“Зі скасуванням постанови №1035, яке обмежувало ввезення особистих речей, митниця використовує 370 статтю Митного кодексу, 17 пункт якої говорить про те, як можна провозити медичні засоби. Там зазначено, що в Україні ввозити можна п’ять упаковок кожного речовини і більшу кількість в разі , якщо є рецепт. На вивезення обмежень немає, так що за законом до Криму можна везти ліки в необмеженій кількості в ручній поклажі. Норм, що обмежують зараз вивезення, в принципі не існує. Про всяк випадок, краще мати при собі рецепт лікаря і діагноз”, – пише видання.

Президент Російської Діабетичної Асоціації Михайло Богомолов зазначає, що за російським законодавством засоби для хворих на діабет оплачують суб’єкти федерації, у яких бувають проблеми з фінансуванням.

“Іноді виходить так, що у суб’єктів федерації грошей вкрай недостатньо, тому виникають складнощі і несвоєчасна доставка інсуліну. А людям доводиться довго чекати і пробиватися через бюрократичні бар’єри. Вже 2-3 роки пацієнти з другим типом діабету, у тому числі 90% від усієї кількості хворих , практично не отримують цукрознижувальні препарати. Вони просто перестали ходити по лікарях-ендокринологів”, – йдеться в повідомленні.