Ватажок «ДНР» Захарченко наказав вилучати у місцевих жителів урожай

Новини
Олександр Захарченко Фото: Reuters

Ватажок бойовиків так званої «ДНР» Олександр Захарченко наказав вилучати у місцевих жителів і передавати в «держвласність» весь сільськогосподарський урожай, вирощений на самовільно зайнятих землях без дозволу «влади ДНР».

Відповідний «указ» Захарченко підписав 3 листопада 2017 року, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Урожай сільськогосподарських рослин і плодів чагарників, виноградників і дерев, вирощений на самовільно використаних земельних ділянках державної та муніципальної форм власності, є власністю «Донецької Народної Республіки»», – йдеться в «документі».

При цьому Захарченко заборонив підприємцям та фізичним особам «розпоряджатися врожаєм, отриманим в результаті самовільного використання земельних ділянок».

Згідно «указу», так званому «міністерству доходів і зборів ДНР» надано право «безперешкодного доступу до місць зберігання (вирощування) врожаю», а також на його вилучення.

У разі якщо місцеві жителі будуть «самовільно» розпоряджатися самостійно вирощеним урожаєм, то вони будуть «зобов’язані відшкодувати вартість такого врожаю «Донецькій Народній Республіці»».

«Такі кошти вважаються коштами, отриманими від реалізації безхазяйного, конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність «Донецької народної республіки» і повинні надходити в республіканський або місцевого бюджету», – йдеться в «указі» Захарченко.

Користувачі соціальних мереж, коментуючи нововведення ватажка «ДНР», відразу провели паралелі з так званої продовольчою розверсткою, яка застосовувалася більшовицькою владою на території колишньої Російської імперії в рамках політики «воєнного комунізму» під час Громадянської війни 1918-1920 років. Вона полягала в обов’язковій здачі селянами державі за твердими цінами всіх надлишків (понад встановлені норми на особисті і господарські потреби) хліба та інших продуктів. Продрозверсткою займалися озброєні загони, які відбирали практично весь урожай і продукти, що стало однією з причин голоду в різних регіонах країни.