Третій комітет Генасамблеї ООН підтримав оновлений проект резолюції по Криму

Новини
Розгляд Третім комітетомі Генасамблеї ООН резолюції по Криму Фото: Twitter UKR Mission to UN

Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН підтримав резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь (Україна)» (A/C.3/72/L.42), ініційовану українською делегацією.

За результатами голосування, у вівторок 14 листопада, українську резолюцію підтримали делегати 71 держави, проти проголосували 25, утримались 77 делегатів, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

Резолюція, зокрема, закликає Росію повністю та негайно виконати постанову Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року про тимчасові заходи у справі щодо застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму і Міжнародної конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації (Україна проти Російської Федерації).

Також РФ має вжити всіх необхідних заходів, щоб негайно покласти край порушенням і утискам прав людини стосовно жителів Криму, а також поважати закони, що діють в Україні, та скасувати закони, запроваджені Російською Федерацією в Криму, які дозволяють здійснювати примусове виселення та конфіскувати приватну власність у Криму у порушення норм міжнародного права.

Згідно з резолюцією, Третій комітет Генасамблеї ООН також засуджує незаконне встановлення РФ законів, юрисдикції та управління в окупованому Криму і вимагає, щоб Росія дотримувалася зобов’язань з міжнародного права щодо поваги законів, що діяли в Криму до окупації.

Документ також закликає РФ негайно скасувати рішення про оголошення меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборону його діяльності, а також забезпечити доступність освіти українською та кримськотатарською мовами в Криму.

Крім того, в резолюції наголошується на необхідності негайного звільнення українських громадян, які були незаконно затримані та засуджені, а також тих, хто був переведений або депортований через міжнародно визнані кордоні з Криму до РФ.

Третій комітет Генасамблеї ООН у своїй резолюції наполегливо закликає РФ забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних місій зі спостереження за становищем у сфері прав людини і правозахисних неурядових організацій в Крим, зокрема до всіх місць, де можуть міститися особи, позбавлені волі, визнаючи, що міжнародна присутність у Криму має першочергове значення для запобігання подальшому погіршенню ситуації.

Також резолюція закликає РФ скасувати рішення, що забороняють культурні та релігійні установи, правозахисні організації, засоби масової інформації, а також відновити реалізацію прав особами, що належать до етнічних громад у Криму, зокрема українцями та кримськими татарами, у тому числі для участі в культурних заходах.

Крім того, згідно з документом Третій комітет Генасамблеї ООН просить управління Верховного комісара ООН з прав людини підготувати до кінця 72-ї сесії другу спеціальну тематичну доповідь з питання про становище у сфері прав людини в тимчасово окупованих АР Крим та Севастополі і представити Раді з прав людини оновлену інформацію з цього питання на її 37-й сесії.

Як повідомлялося, з 25 жовтня українські та міжнародні правозахисники працювали над проектом нової резолюції ООН про права людини в Криму, для чого проводии в Нью-Йорку зустрічі і консультації з представництвами різних країн в ООН.