Держдума РФ ухвалила закон про ЗМІ – іноземних агентів

Новини
Фото: tvc.ru / Андрей Гуцков

Держдума РФ ухвалила поправки до закону про інформацію, що дозволяють зараховувати зарубіжні ЗМІ до так званих іноземних агентів.

За відповідний закон у середу, 15 листопада, депутати Держдуми проголосували відразу в другому і третьому читаннях, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Радио Свобода.

Згідно з текстом поправок, будь-які іноземні структури, «які розповсюджують призначені для необмеженого кола осіб друковані, аудіо-, аудіовізуальні та інші повідомлення та матеріали», можуть бути визнані «іноземним агентами», якщо вони отримують фінансування з-за кордону.

На російські ЗМІ, в тому числі з іноземною участю в капіталі, ці поправки не поширюються. Раніше також повідомлялося, що обмеження не торкнуться фізичних осіб.

Депутати підтримали законопроект одноголосно. Голова Ради з прав людини при президенті Росії Михайло Федотов і глава Центру стратегічних розробок Олексій Кудрін виступили з критикою поправок, підкресливши, що вони були прийняті поспіхом, без належного опрацьовування.

Рішення про обмеження роботи іноземних ЗМІ з’явилася після того, як телеканал RT, який фінансується урядом Росії, повідомив про те, що виконає вимоги американської влади про реєстрацію свого підрозділу в США як «іноземного агента». Міністерство юстиції США напередодні оприлюднило дані про реєстрацію RT.

У Вашингтоні неодноразово підкреслювали, що закон про «іноземних агентів» в США значно відрізняється від російського і ніяк не обмежує свободу інформації.

Корпорація Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода в заяві у зв’язку з ухваленням Держдумою законопроекту зазначила, що утримується від припущень про те, які саме заходи тепер можуть вжити щодо іноземних ЗМІ влада Росії. Разом з тим умови, в яких працюють російські журналісти в США і американські – в Росії, істотно розрізняються, вказується в заяві.

Зокрема, російські RT і «Спутник» поширюють свою інформацію в США вільно, в той час як корпорація Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода в Росії не має доступу до кабельних мереж і була змушена припинити співпрацю з російськими партнерами через адміністративний тиск. У той час як російські репортери в США працюють без загрози переслідування з боку влади, російська влада ще більше обмежуює і без того вельми скромні можливості для роботи, які мають журналісти РСЕ/РС в Росії.