Верховна Рада затвердила 25 грудня вихідним, а 2 травня – робочим днем

Новини

Верховна Рада України затвердила 25 грудня – день, коли Різдво відзначають католики і протестанти – вихідним, а 2 травня робочим днем.

За законопроект «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів» (№ 5496) у четвер, 16 листопада, в залі парламенту проголосували 238 народних депутатів, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство УНІАН.

Закон визначає, що відтепер не тільки 7 січня – день, коли Різдво відзначають православні віруючі за Юліанським календарем, – але і 25 грудня є святковим і неробочим днем.

Крім того, за пропозицією спікера Верховної Ради Андрія Парубія народні депутати виключили 2 травня (День міжнародної солідарності трудящих) з переліку святкових і неробочих днів.

Також в законі 1 травня визначено як День праці, раніше це свято називалося – День міжнародної солідарності трудящих.

Закон вступає в силу з дня, наступного за днем опублікування.

Як вказується в пояснювальній записці до законопроекту, згідно зі статистичними даними Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України, за даними звіту про мережу церков і релігійних організацій в Україні станом на 1 січня 2016 року, в країні близько 23 тис. діючих релігійних православних, греко-католицьких і деяких інших християнських громад відзначають Різдво Христове 7 січня за Юліанським календарем.

«Разом з тим на сьогоднішній день в Україні налічується близько 11 тис. релігійних католицьких і протестантських громад, що становлять близько 30% від усіх релігійних організацій України, які святкують Різдво Христове за Григоріанським календарем, тобто 25 грудня. Таким чином, значна кількість віруючих України відзначає це релігійне свято в інший день, а не у визначенний на законодавчому рівні як вихідний день. Крім цього, в цілому в світі більшість християнських церков відзначає Різдво Христове саме 25 грудня», – йдеться в документі.

При цьому наголошується, що для багатьох українців така дата 25 грудня також є прийнятною, враховуючи оптимізацію святкування релігійного свята Різдва Христового, який супроводжується постом, і світського – Нового року.