У Севастополі «суд» засудив «диверсанта» Штиблікова до 5 років колонії

Дмитро Штибліков Фото: РИА Новости

В окупованому Севастополі так званий «Севастопольський міський суд» у четвер, 16 листопада, засудив фігуранта «справи українських диверсантів» Дмитра Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кореспондент Радио Свобода Антон Наумлюк, передає Центр журналістських розслідувань.

«Севастопольський міський суд засудив Дмитра Штиблікова на п’ять років колонії суворого режиму за звинуваченням в підготовці диверсії (стаття 281 КК РФ) і незаконному придбанні та зберіганні боєприпасів і вибухових речовин (стаття 222.1). Також призначений штраф 200 тисяч рублів», – написав Наумлюк.

Він нагадав, що раніше Штибліков уклав угоду зі слідством і визнав провину.

Як повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ) з посиланням на брата Дмитра Штиблікова Олексія Штиблікова, «суд» розглянув кримінальну справу за 50 хвилин і виніс «вирок» за 5 хвилин.

За інформацією КПГ, «справу» Штиблікова розглядала колегія «суддів» під головуванням Нікітіна Геннадія Володимировича.

Як повідомлялося, 9 листопада 2016 року в Севастополі співробітники ФСБ затримали так званих «членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України» – Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудку.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України спростувало заяви ФСБ РФ про нібито затримання представників української розвідки в Севастополі, які готували диверсійні акти.

Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав Збройних сил України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.

18 травня 2017 року Дмитро Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили.

Правозахисники зафіксували дуже багато фактів порушення прав затриманих ФСБ в окупованому Криму так званих «українських диверсантів», включаючи фальсифікацію доказів і показань свідків, застосування тортур і психологічного тиску, а також позбавлення права на захист і справедливий суд, що дає підстави вважати їх політв’язнями.