У Петербурзі і Москві пройшли одиночні пікети на підтримку кримських татар

Новини
Фото: Facebook Ольга Борисовна Смирнова

У Санкт-Петербурзі і Москві 18 листопада громадські активісти провели одиночні пікети на підтримку кримських татар, а також проти репресій і переслідувань в окупованому Росією Криму.

Про це повідомляє громадська ініціатива «Стратегія-18» на сторінці в Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

Деякі активісти прийшли з українськими та національними кримськотатарськими прапорами. Вони також тримали в руках плакати із закликами припинити незаконні обшуки, арешти та інші репресії щодо кримських татар в Криму, а також скасувати заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Зокрема, на них було написано: «Кримські татари не терористи!», «Визнання Меджлісу кримських татар «екстремістською організацією» і заборона його діяльності – це фашизм!».

Активісти вказали на проведену Росією мілітаризацію Криму після його окупації. На одному з плакатів було написано: «Через страждання кримських татар і українців колишній курорт Крим перетворюється в військову базу».

Крім цього, пікетувальники закликали до бойкоту Чемпіонату світу з футболу, який Росія повинна прийняти влітку 2018 року, звільнення з ув’язнення українського режисера, кримчанина Олега Сенцова та інших політв’язнів Кремля.

До одного з активістів, який на Невському проспекті в Санкт-Петербурзі тримав в руці український прапор, підійшли перехожі, які вимагали припинити акцію. У конфлікт втрутилася поліція, яка вирішила не перешкоджати проведенню пікету.

У Москві пікети проходили на проспекті Миру.

Активісти Санкт-Петербурга і Москви об’єдналися в безстрокову акцію під назвою «Стратегія-18» в пам’ять дня депортації кримських татар 18 травня 1944 року. Щомісяця 18 числа вони виходять на вулиці, щоб розповісти про ситуацію в включеному Криму, інформувати російське суспільство про факти порушення прав і свобод людини на півострові.