Відкритий Путіним пам’ятник Олександру III в Криму висміяли за ляпи

Новини

В інтернеті розкритикували відкритий президентом Володимиром Путіним в окупованому Криму пам’ятник імператору Олександру III.

У соцмережах розкритикували повідомлення ТАРС про подію і розповіді про історію створення пам’ятника, передає Центр журналістських розслідувань.

“Чотириметровий монумент імператору був виготовлений з бронзи на одному з уральських заводів, автором роботи став народний художник Росії Андрій Ковальчук. Олександр III зображений сидячим на зрубі дерева у військовій формі, спираючись на меч. Позаду нього – горизонтальна стела з двоголовим орлом, на рельєфі якої показані різні досягнення епохи царя-миротворця: створення літака Можайського і гвинтівки Мосіна, будівництво заводів і фабрик, а також Транссиб, храм Христа Спасителя, Третьяковська галерея, Історичний музей. Тут же показаний і видатні діячі того часу: Федір Достоєвський, Лев Толстой, Микола Пржевальський, Петро Чайковський, Дмитро Менделєєв та інші”, – йдеться в повідомленні.

 

У соцмережах відзначили, що Достоєвський ні дня не прожив при правлінні Олександра III. Він помер за 30 днів до того, як був убитий Олександр другий і відповідно почав правити третій.

“Літак Можайського розроблявся ще з 1870-х. Випробування пройшли на самому початку царювання Олександра III, але літак все одно не злетів. Так собі досягнення”, – пише Шакка (shakko_kitsune) в livejournal.

Транссиб почали будувати в 1891 році, за три роки до смерті Олександра III, а добудували тільки до 1916 року.

“Роком заснування Третьяковської галереї прийнято вважати 1856 рік. У 1892 році купець всього лише передав зібрання в дар Москві. Причому тут Олександр III? Зображений на рельєфі (по самому-самому центру) фасад Третьяковки зведений в 1900-1903 роках по малюнку Віктора Васнецова. цар давно в могилі”, – пишуть в мережі.

Офіційна дата заснування Історичного музею – 1872 рік. «Музей імені Його Імператорської Високості Государя Спадкоємця Цесаревича» був заснований указом імператора Олександра II, батька Олександра III.

“Лев Толстой написав” Війну і мир” і ” Анну Кареніну” при Олександрі II. І жив ще досить довго при Миколі II. Досягнення Олександра III? Пржевальський основний масив подорожей здійснив при Олександрі II, а не при Олександрі III. Менделєєв відкрив періодичний закон в 1869 році, при Олександрі II. Помер при Миколі II в 1907 році. у чому досягнення Олександра III?”, – зауважили в мережі.

“На білому мармуровому постаменті пам’ятника висічена напис” Імператор Всеросійський Олександр III “, а нижче наведена його крилата фраза:” У Росії є тільки два союзника – її армія і флот”, – пише ТАСС.

Фраза про армію і флот приписується імператору помилково, насправді її виголосив військовий міністр Ванновский.

Ляпи на пам’ятках через недбале ставлення до роботи і перевірки фактів – не рідкість в сучасній Росії.

У вересні довелося коригувати нещодавно відкритий пам’ятник конструктору Михайлу Калашникову в Москві. На частині плити був зображений креслення німецького автомата StG 44, а не АК-47 – найзнаменитішої розробки радянського зброяра. Скульптор Щербаков пояснював, що взяв креслення “з інтернету”.

Чи будуть коригувати пам’ятник Олександру III в Криму – поки не повідомляється.