МЗС України зажадав від РФ припинити призов кримчан в армію

Новини

МЗС України висловив рішучий протест у зв’язку з закликом Росією на військову службу українців, що живуть в окупованому Криму.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ, передає Центр журналістських розслідувань.

“Згідно з оприлюдненими даними Міністерства оборони Російської Федерації, вже понад 800 осіб-жителів тимчасово окупованій Автономної Республіки Крим відправлені до місць проходження військової служби”, – зазначає відомство.

За його даними, восени 2017 роки держава-окупант планує забрати на військову службу близько 2000 кримчан, в тому числі за межами півострова.

У МЗС нагадали, що 14 листопада третій комітет Генасамблеї ООН затвердив проект оновленої резолюції “Ситуація з правами людини в Криму”, в якому Росію закликають “припинити практику примусу жителів Криму до служби в збройних або допоміжних силах Російської Федерації, в тому числі за допомогою тиску або пропаганди”.

Згідно з міжнародним гуманітарним правом, державі-окупанту забороняється примушувати жителів захоплених територій служити в її збройних силах.

“МЗС України вимагає від Російської Федерації скасувати незаконне рішення про призов на військову службу на тимчасово окупованій території Криму, усунути всі викликані ним наслідки…”, – йдеться в заяві.

З 1 жовтня розпочався осінній призов в армію РФ в окупованому Криму.