Суд дозволив заарештувати «націоналізоване» майно в Криму – СБУ

Новини

Служба безпеки України отримала судове дозвіл на арешт майна, яке в окупованому Криму «націоналізували» російська влада півострова.

Про це повідомляє прес-служба відомства, передає Центр журналістських розслідувань.

«Слідчим підрозділом головного управління СБУ в АР Крим були отримані санкції суду на арешт незаконно привласненого майна, яке до анексії Криму знаходилося на балансі державних органів України», – йдеться в повідомленні.

Раніше українські спецслужби повідомили, що правоохоронці зібрали «грунтовну доказову базу» для Міжнародного кримінального суду про порушення прав людини, законів і звичаїв війни в включеному Криму.

Нагадаємо, в доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні йдеться, що Росія незаконно конфіскувала 4 575 державних і приватних об’єктів нерухомості в окупованому Криму.

З березня 2014 «кримська влада» «націоналізували» величезна кількість підприємств, заповідників, санаторіїв, винзаводи і іншого майна, що належить Україні. Серед останніх великих «придбань» Кримхліб, Крименерго, приватна клініка «Генезис», Укртелеком.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, «націоналізація по-кримськи» не має нічого спільного з російським законодавством. Згідно ст. 235 Цивільного кодексу РФ, націоналізація (як підставу для припинення права власності) проводиться на підставі закону з відшкодуванням вартості майна та інших збитків у порядку, встановленому ст. 306 цього Кодексу, яка, в свою чергу, визначає, що збитки, завдані власникові націоналізованого майна (в тому числі і його вартість), відшкодовуються державою.

За оцінками фахівців, в Криму під незаконну націоналізацію потрапило понад 4000 українських підприємств.